Nema razloga za zabrinutost: Nestašica petovalentne vakcine prekida se sutra

S. H.
Nema razloga za zabrinutost: Nestašica petovalentne vakcine prekida se sutra
lahealthyliving.com / Ilustracija
Zbog zastoja u procesu isporuke vakcine od dobavljača u posljednjih sedam dana došlo je do nestašice petovalentne vakcine u velikim Domovima zdravlja u Republici Srpskoj gdje je i potrošnja veća.
U manjim Domovima zdravlja nisu ostali bez vakcina, rekli su za Radiosarajevo.ba iz Instituta za zdravstvo RS-a.
 
Prema infomacijama isporučioca vakcina u Institut stiže sutra  i nakon prijema u Institut vakcine će biti odmah isporučene Domovima zdravlja, tako da će od četvrtka vakcina biti dostupna u svim domovima zdravlja u Republici Srpskoj, naveli su nam iz ovog Instituta.
 
Kako su nam rekli, zbog kratkog zastoja u isporuci neće biti posljedica za zdravlje djece, iako je informacija o nestašici petovalentne vakcine zabrinula roditelje u ovom bh. entitetu zbog toga što je bi kašnjenje s primanjem vakcine dovelo čitav kalendar imunizacije djeteta u pitanje. 

Naime, petovalentna vakcina je jedna od prvih koje djeca primaju.

Ova vakcina se daje u prvoj godini života, u trećem, petom i krajem šestog mjeseca, te s navršenih 18 mjeseci, kao zaštita od difterije, tetanusa, velikog kašlja, hemofilus influence tipa B i dječje paralize.

Prema kalendaru vakcinacije u Republici Srpskoj, Pentaxim vakcina obavezna je za svu djecu i najbolje ju je primiti na vrijeme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije