Preukusno i jeftino: Ovo toplo varivo najbolje će vas zagrijati u hladnim danima

0
Radiosarajevo.ba
Preukusno i jeftino: Ovo toplo varivo najbolje će vas zagrijati u hladnim danima
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Kada jesen i zima pokažu svoje zube, nema ništa boljeg od toplog variva koje će nas dobro zagrijati i dati nam snage za dnevne obveze.

U nastavku pronađite recept za jedno takvo ukusno i jednostavno varivo, za čiju pripremu ne treba ni mnogo namirnica, pogotovo ne skupih. 

SASTOJCI ZA VARIVO:

450 g smrznutog graška
3 pileća zabatka
2 velike mrkve
1 korijen peršina i malo lišća
1 veća glavica luka
1 jaje
3 kašike ulja 
nekoliko kašika oštrog brašna
sol
biber
mljevena crvena paprika
1,5 l vode ili temeljca

PRIPREMA VARIVA:

1. Luk nasjeckajte na sitne, a mrkvu i peršun na malo veće kockice. Meso zabatka odvojite od kosti i po izboru narežite na trake ili kockice.

2. Rastopite ulje na srednjoj temperaturi i ubacite luk. Miješajte nekoliko minuta dok lagano ne požuti, a zatim dodajte mrkvu pa dinstajte uz redovno miješanje sve dok ona malo ne omekša. Posolite i popaprite po vlastitom ukusu, piše zadovoljna.dnevnik.hr.

3. Dodajte meso, dinstajte sve skupa 5 do 7 minuta pa prelijte toplom vodom ili temeljcem. Zatim dodajte smrznuti grašak i kuhajte 10 minuta.

4. Dok se varivo kuha, krenite na pripremu knedli. Razmutite jedno jaje, dodajte malo soli i nekoliko malih žlica oštrog brašna. Smjesa mora biti dovoljno gusta, ali ne previše, i mora se odvajati od kašike.

5. U završnoj fazi kuhanja u varivo ubacite 2 kašikice mljevene crvene paprike. Zatim umočite žličicu u vodu pa njome grabite male knedle koje ćete spustiti u varivo. Knedlama treba jako malo vremena za kuhanje, maksimalno 2 do 3 minute, pa pazite da vam se ne bi raspale.

6. Na kraju sitno nasjeckajte list peršuna, ubacite u varivo i poslužite.

Prijatno

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije