Ukus djetinjstva u svakom zalogaju: Tajna savršene štrudle sa džemom

Postoje jela koja nas svojim mirisima i okusima vraćaju u tople zagrljaje doma i budi uspomene na bezbrižne dane djetinjstva.
Jedna od tih nezaboravnih delicija je štrudla sa džemom, mekana, sočna i prepuna slatkog voćnog punjenja koje odmah izmami osmijeh na lice.
Sastojci
600 g brašna
250 ml mlijeka
100 ml ulja
2 jaja
2 kašike suhog kvasca ili pakovanje od 25 g
3 kašike šećera
1/2 kašičice soli
džem po izboru za premazivanje

UŽIVO | Rat Izraela i Irana: Donald Trump kazao da hoće 'pravi kraj i potpunu predaju Irana'
Priprema
Prvo razmutite suhi kvasac u toplom mlijeku sa malo šećera i pustite ga da se aktivira i naraste. Umiješajte ga zatim u brašno, dodajte umućena jaja, ulje, šećer i prstohvat soli te dobro zamijesite tijesto koje se lako odvaja od prstiju. Ako vam je lakše, podijelite ga na dva dijela i pokrijte krpom, ostavljajući da naraste oko 45 minuta.
Nakon što tijesto naraste, razvucite ga na pobrašnjenoj površini do otprilike pola centimetra debljine. Premažite ga obilno omiljenim džemom ili eurokremom po želji. Zatim pažljivo urolajte tijesto u valjak i poredajte ga u podmazani pleh ili na papir za pečenje, kako biste izbjegli lijepljenje i kasnije čišćenje.

Hashimoto i gluten: Zašto čak i mali zalogaj može pokrenuti autoimuni napad na štitnu žlijezdu
Pustite da štrudla još jednom naraste u plehu oko 20 minuta dok zagrijavate pećnicu na 200 stepeni. Pecite prvo pola sata na toj temperaturi, a zatim smanjite na 180 stepeni i pecite još 15 minuta dok štrudla ne poprimi lijepu zlatnu boju. Kad je pečena, pospite je šećerom u prahu i prekrijte krpom, ostavljajući da odstoji nekoliko minuta prije posluživanja.
Poslužite toplu štrudlu sa čašom hladnog mlijeka i uživajte u svakom zalogaju koji vraća mirise i okuse djetinjstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.