Ugodan i iskorišten prostor: Ovo su ključni koraci u uređenju spavaće sobe

0
Radiosarajevo.ba
Ugodan i iskorišten prostor: Ovo su ključni koraci u uređenju spavaće sobe
Foto: Decor Aid / Spavaća soba i Feng shui

Dizajneri interijera donose nekoliko jednostavnih savjeta uz koje ćete kreirati opuštajući i ugodan ambijent u spavaćoj sobi.

Prilikom uređenja doma, mnogi će u prvi plan staviti dnevni boravak i kuhinju, kao dvije prostorije u kojima se provodi najviše vremena, pri tome nerijetko zanemarujući spavaću sobu, tvrdeći da se ona koristi 'samo za spavanje'.

Ipak, realno, spavaća soba služi za puno više od odmaranja. Ona je prostor koji svake večeri zadnji vidimo i u kojem započinjemo novi dan, u njoj biramo garderobu i prvenstvena joj je uloga biti naše - utočište.

Teška nesreća u Mostaru: Automobilom se zakucao u stub ulične rasvjete, ima povrijeđenih

Teška nesreća u Mostaru: Automobilom se zakucao u stub ulične rasvjete, ima povrijeđenih

Kako biste svoju sobu uredili tako da se u njoj osjećate neopisivo udobno te da bude praktična i maksimalno iskorištenog prostora, a pri tome i vizualno primamljiva, donosimo nekoliko jednostavnih savjeta stručnjaka za dizajn interijera.

Suptilno kombinirajte boje

Lijepe spavaće sobe odaju dojam mirnoće i spokoja, a najjednostavniji način da to postignete je korištenje neutralnih tonova poput bijele, krem ili nježnijih nijansi kao što su lavanda i svijetloplava.

To ne znači da bi vaša spavaća soba trebala biti jednolična, dapače, ako volite koristiti boje u prostoru, podignite ih upečatljivim detaljima poput žarkih ukrasnih jastučića, tepiha, svjetiljki, zavjesa i sl.

Osigurajte dovoljno prostora za slobodno kretanje

Kako biste se osjećali opušteno, važno je da imate dovoljno prostora za kretanje. Pokušajte izbjeći suvišan namještaj, poput ormarića za knjige, stolića ili klupica, jer može stvoriti osjećaj prenatrpanosti.

Isto tako, birajte namještaj koji djeluje laganije, kao što je krevet bez glomaznog uzglavlja ili noćni ormarić manjih dimenzija, a ako vaša soba ima visoke stropove, postavite veliku sliku kojom ćete ispuniti dio jednog zida i tako postići balans.

Tu je i jedan od omiljenijih trikova stručnjaka za uređenje doma - postavljanje ogledala koje će vizualno povećati prostor i unijeti svježinu.

Postavite rasvjetu u više razina

Umjesto da se oslonite na stropnu rasvjetu ili stolnu lampu, svoja rasvjetna tijela postavite u više razina. Tako ćete stvoriti dubinu u prostoriji i omogućiti si više svjetline.

Kombinirajte visoke podne lampe, male noćne svjetiljke, lustere, stolne lampe ili malu rasvjetu uz uzglavlje kreveta.

Ne zaboravite na dekoracije i iskoristite strop

Svaka spavaća soba kao centralnu figuru ima krevet koji privlači svu pozornost. No kako biste skrenuli pažnju i na ostale dijelove prostorije, iskoristite moć dekorativnih predmeta kao što su efektne zavjese, maleni tepisi i zidni ukrasi, piše [related]https://www.tportal.hr/lifestyle/clanak/ugodan-i-iskoristen-prostor-ovo-su-kljucni-koraci-u-uredenju-spavace-sobe-20230429[/related]

Dizajneri interijera napominju da mnogi čine grešku zaboravljajući iskoristiti strop kao još jedan dio prostorije koji mogu obojiti u drugu boju ili postaviti stropne tapete te tako pružiti dašak svježine i inovativnosti svojoj spavaćoj sobi.

Budite autentični

U 2023. godini poseban naglasak u dizajnu interijera stavljen je na specifične želje klijenata koje se potiče da urede dom što je više moguće prema vlastitom ukusu, tvrde stručnjaci.

Drugim riječima, što više autentičnosti unesete u spavaću sobu, to ćete više uživati u njoj i imati osjećaj kao da se nalazite u svom malom i sigurnom utočištu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije