U ovom slučaju ne biste trebali prati zube: Većina pravi opasnu grešku

0
Radiosarajevo.ba
U ovom slučaju ne biste trebali prati zube: Većina pravi opasnu grešku
FOTO: Pixabay / Četkica i pasta za zube

Posezanje za četkicom za zube nakon povraćanja uobičajena je praksa za mnoge ljude, ali stomatolog dr. Vikas Prinja upozorio je na to i objasnio koji je najbolji način čišćenja usne šupljine nakon mučnine.

Dr. Prinja je rekao da je pranje zuba četkicom nakon povraćanja najgora stvar koju možete učiniti. On je u videu na TikToku objasnio da kiselina koja se nalazi u sadržaju kojeg ste povratili može istrošiti vaše zube.

"Nemojte prati zube odmah nakon povraćanja, time se kiselina unosi u zube. Budući da povraćeni sadržaj sadrži visoko kisele pH vrijednosti, oni mogu istrošiti caklinu i učiniti zube osjetljivijima na karijes", kazao je stomatolog.

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

Umjesto toga, preporučuje se ispiranje usta običnom vodom ili korištenje bezalkoholnog sredstva s fluorom za ispiranje usta. Tijelu je potrebno 30 minuta da neutralizira kiselost, pa se savjetuje četkanje oko pola sata nakon povraćanja.

Dr. Prinja predlaže žvakaću gumu bez šećera jer "potiče proizvodnju sline i bori se protiv kiseline". Prema Fondaciji za oralno zdravlje (OHF), slina je prirodna odbrana usta od kiseline jer popravlja oštećenu caklinu.

Stomatolog savjetuje: Ovu stvar ne koristite za zube, ne pomaže koliko mislite

Stomatolog savjetuje: Ovu stvar ne koristite za zube, ne pomaže koliko mislite

Pljuvački je potrebno oko sat da nadoknadi minerale koje je caklina izgubila, ali taj se proces može ubrzati žvakaćim gumama bez šećera.

Dr. Prinja je također rekao da je stavljanje aparatića na zube nakon povraćanja štetno, jer će on zarobiti kiseline na zubima gdje pljuvačka ne može doći.

@thelondondentist

#veneers #dentist #doctor #health #healthtips #teeth #smile #crowns #learnontiktok

♬ original sound - thelondondentist

"Zamolite svog stomatologa da vam propiše pastu za zube s visokim postotkom fluora. Ona stvrdnjava vanjski sloj zuba, što ga čini otpornijim na kiseline", istakao je stomatolog.

Dr. Prinja je zatim podijelio svoj domaći recept za ispiranje usta sodom bikarbonom, koja učinkovito djeluje protiv visoke kiselosti do koje dolazi nakon povraćanja i štiti caklinu. "Sve što trebate je četvrtinu kaščice sode bikarbone, osminu kaščice soli i jednu šoljicu vode", otkrio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije