Trikovi za odabir najslađe lubenice: Tačka na dnu mora da bude ove boje

0
Radiosarajevo.ba
Trikovi za odabir najslađe lubenice: Tačka na dnu mora da bude ove boje
Foto: Pixabay / Lubenica

Kupovina lubenice u prodavnici za mnoge je problematična jer lako može da se desi da bude nezrela ili prezrela. Savršene su za ljetne vrućine, pogotovo što se 92 odsto sastoje od vode, što znači da brzo gase žeđ i smanjuju rizik od nastanka dehidracije koja je veoma opasna i koja može da bude opasna po život.

Lubenica može da se kupi cijela ili na četvrtine. Naravno, bolje je da izaberete cijelu jer će duže ostati svježa. Može da se čuva u frižideru nekoliko dana. Narezana lubenica se mnogo brže kvari, ali mi posežemo za njom mnogo češće jer kupovina cijelog voća može da bude problematična. Međutim, postoji nekoliko pravila koja bi trebalo da znate kako biste sebi olakšali izbor.

U početku uvijek obraćamo pažnju na veličinu lubenice. Već u ovoj fazi možemo da kažemo da li će biti dobra. Mali plodovi su prilično nezreli i stoga manje slatki. S druge strane, velike lubenice mogu da budu prezrele. Zbog toga je najbolje da izaberete voće srednje veličine. Ako je teška, to znači da ima puno pulpe.

Barack Obama o Bidenovoj odluci: 'Bio je jedan od najuspješnijih američkih predsjednika'

Barack Obama o Bidenovoj odluci: 'Bio je jedan od najuspješnijih američkih predsjednika'

Također treba obratiti pažnju na miris, navodi Krstarica. Prijatan, delikatan miris je dobar znak, ali ako je previše sladak i ugodan, to može da ukaže na to da je voće prezrelo. Prilikom kupovine treba da obratite pažnju na tačku na dnu koja mora da bude žuta ili narandžasta. Bijela je znak nezrele lubenice.

Zanimljivo je da lubenicu možemo da jedemo zajedno sa sjemenkama jer su one vrijedan izvor vitamina B, magnezijuma, nezasićenih masnih kiselina i kalcijuma. Štaviše, lubenica može da se jede i s korom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije