Trik za guljenje kuhanih jaja oduševio internet: "Ne mogu vjerovati da ovo do sada nisam znao"

0
Radiosarajevo.ba
Trik za guljenje kuhanih jaja oduševio internet: "Ne mogu vjerovati da ovo do sada nisam znao"
Foto: Pexels / Guljenje kuhanih jaja

Jedan jednostavan trik za guljenje tvrdo kuhanih jaja izazvao je veliku pažnju na društvenim mrežama, a mnogi su ostali zatečeni koliko je zapravo lak i brz.

Jaja su izuzetno svestrana namirnica i koriste se u brojnim jelima i kuhinjama širom svijeta, a gotovo svako ima svoj omiljeni način pripreme.

Neki vole mekano kuhana jaja, drugi ih najradije jedu pržena, u obliku omleta ili kajgane... Mogućnosti su gotovo beskrajne. Tvrdo kuhana jaja posebno su popularna kao užina, ali i kao sastojak u škotskim jajima, salatama, curryjima i mnogim drugim jelima.

Pitali smo: Koliko će trajati izgradnja muzeja Ars Aevi u Sarajevu i kada je planirano otvorenje?

Pitali smo: Koliko će trajati izgradnja muzeja Ars Aevi u Sarajevu i kada je planirano otvorenje?

Kako bi se dobilo savršeno tvrdo kuhano jaje, najčešće se preporučuje da se jaja slože u šerpu u jednom sloju i preliju vodom tako da budu potpuno prekrivena. Voda se zatim dovede do ključanja, nakon čega se ringla gasi i jaja ostavljaju u vrućoj vodi oko 12 minuta.

Nakon kuhanja, jaja se prebacuju u hladnu vodu kako bi se zaustavio proces kuhanja. Vrijeme kuhanja može varirati u zavisnosti od veličine jaja, pa je često potrebno malo pokušaja da se pronađe idealna metoda, piše Express.co.uk.

Da li ste probali marinirana jaja? Ukusno jelo koje ide uz baš sve

Da li ste probali marinirana jaja? Ukusno jelo koje ide uz baš sve

Većina ljudi jaja guli tako što ih kotrlja po radnoj površini, lomeći ljusku dok se ona ne odvoji. Međutim, lični trener i nutricionista Thomas Edwards podijelio je drugačiji, jednostavniji način koji je mnogima promijenio navike.

U videu objavljenom na TikToku, Edwards pokazuje kako tvrdo kuhano jaje stavlja u plastičnu kutiju za užinu, dodaje malo vode, zatvara poklopac i snažno protrese kutiju. Kada je otvori, veliki dio ljuske već je otpao, a ostatak se skida gotovo bez ikakvog truda.

"Iskreno me sramota što mi je trebalo 34 godine da ovo shvatim", napisao je uz video, dodajući u opisu: "Ne mogu vam opisati koliko bi mi ovo uštedjelo vremena da sam ranije znao."

Reakcije u komentarima bile su podijeljene. Jedan korisnik se našalio: "Više bih se sramio što mi uopće treba trik za guljenje jajeta." Drugi mu je odgovorio: "Nije da je trik nužan, ali je puno lakše."

Treći je dodao: "Ako pravite veliku količinu kuhanih jaja, ovo je prava promjena igre – uštedi više od pola vremena!"

Bilo je i skeptika, ali i onih koji su iskreno impresionirani.

"Mislim da sam jedina kojoj je ovo stvarno impresivno", napisala je jedna osoba, dok je druga dodala: "I meni je super."

Naravno, nisu svi bili oduševljeni. Neki su istakli da im je guljenje jaja ionako lako, dok su drugi primijetili da se na kraju mora oprati i plastična kutija. Ipak, za mnoge koji često pripremaju veće količine kuhanih jaja, ovaj trik mogao bi postati nezaobilazan.

@thomasedwardstraining

I cannot begin to describe to you how much time this would have saved me if I had known this sooner

♬ original sound - TETraining

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije