Trik koji je osvojio internet: Zašto treba sipati so na spužvicu prije pranja suđa?

0
Radiosarajevo.ba
Trik koji je osvojio internet: Zašto treba sipati so na spužvicu prije pranja suđa?
Foto: Pexels / Ilustracija/Spužvica

Brojni su trikovi za čišćenje doma koji podrazumijevaju neočekivane metode i sastojke, a koji bi nam trebali olakšati kućanske poslove.

Među njima smo naišli na jedan trik za čišćenje kuhinjskih spužvica. U savjetu se navodi kako prije pranja suđa na kuhinjsku spužvicu treba posuti malo soli, a zatim preliti ocat. Pitate se zašto je to neophdno? Zbog, navodi se, dezinfekcije, uništavanja bakterija i održavanje higijene.

So je prirodno antibakterijsko sredstvo koje sprečava razmnožavanje bakterija, dok je ocat poznat po svojim antibakterijskim i antifungalnim svojstvima. U kombinaciji sa soli pojačava se učinak dezinfekcije. Ocat također pomaže u otapanju ostataka hrane i masnoće, ostavljajući spužvicu čistom i bez mirisa.

Cvjetna čarolija u Turskoj: Pogledajte bajkovite prizore

Cvjetna čarolija u Turskoj: Pogledajte bajkovite prizore

Znači, na vlažnu spužvu treba obilno nasipati sol, preliti bijeli ocat i ostaviti da odstoji 15 minuta, a zatim ponoviti postupak na drugoj strani i isprati čistom vodom. Spužva je nakon toga spremna za ponovnu upotrebu, a preporučuje se oprati je na ovaj način barem jednom sedmično.

Dobro je znati da spužvicu nakon pranja suđa treba isprati u vrućoj vodi te je dobro posušiti jer bakterije brže rastu u vlažnom okruženju. Ipak, uprkos ovim mjerama opreza, spužvice za pranje suđa treba redovno mijenjati, idealno bi bilo svaka dvije do četiri sedmice, javlja Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije