Najveće leglo zaraze nalazi se u kuhinji, u pitanju nije spužvica za suđe

0
Radiosarajevo.ba
Najveće leglo zaraze nalazi se u kuhinji, u pitanju nije spužvica za suđe
Foto: Pexels / Kuhinja

Ovaj predmet u kuhinji najveće je leglo zaraze, a koristimo ga svaki dan za našu hranu. Dvije prostorije u kući su opšte poznate kao leglo bakterija - to su kuhinja i kupatilo. Kada je riječ o kuhinji većina predmeta zna da bude kontaminirana bakterijama iz hrane. 

Međutim, prema najnovijem istraživanju iz septembra 2022. godine naučnici su otkrili koji predmet iz kuhinje najviše sadrži bakterije. Ne, nije spužvica za suđe. U pitanju su teglice sa začinima!
Studija objavljena u "Journal of Food Protection" od strane Agencija za hranu i lijekove SAD, ispitala je najveće rizike od unakrsne kontaminacije u kuhinji tokom pripreme obroka. Prije toga vjerovalo se da su sunđer za pranje posuđa, aparat za kafu, daska za sjeckanje, kao i sudopera najveći izvori zaraze. Ali rezultati su pokazali malo drugačije stanje.

U studiji je učestvovala 371 osoba čiji je zadatak bio da pripreme hamburger od ćuretine koristeći začine, pljeskavice i malo prethodno upakovane zelene salate. Na kraju, dok je većina površina bila pozitivna na bakterije i to u 10 do 20 odsto slučajeva, nevjerovatnih 48 odsto začina u teglicama, korišćenih tokom pripreme hamburgera, bilo je pozitivno na norovirus ( virus koji izaziva takozvani stomačni grip, veoma je zarazan i lako se prenosi).

Nesreća u BiH: Automobil sletio s ceste i zaustavio se manje od metar od rijeke

Nesreća u BiH: Automobil sletio s ceste i zaustavio se manje od metar od rijeke

Takođe, istraživanja su pokazala da su se daske za sjeckanje našle na drugom mjestu kao najkontaminiranije površine, dok su poklopci za kante za smeće na trećem mjestu.

Predmeti koji vam kradu mir i energiju: Odmah ih izbacite iz kuće

Predmeti koji vam kradu mir i energiju: Odmah ih izbacite iz kuće

"Naše istraživanje pokazuje da svaka posuda sa začinima koju dodirnete dok pripremate sirovo meso može biti unakrsno kontaminirana", rekao je vođa studije, Donald Šafner i dodao da je pranje ruku neophodno nakon svake upotrebe sirovog mesa, živine, kao i jaja. Takođe, sve površne koje su bile u kontaktu sa mesom treba dezinfikovati.

Takođe, Agncija za hranu i lijekove preporučuje strategiju rukovanja hranom u četiri koraka.

- očistite ruke i površine
- odvojite sirovu hranu od druge hrane
- kuvajte na odgovarajućoj temperaturi
- stavite u frižider u roku od dva sata od kuvanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije