Tri načina kako da sebi olakšate nakon prekida: Plačite, vrištite...

Radiosarajevo.ba
Tri načina kako da sebi olakšate nakon prekida: Plačite, vrištite...
Foto: Depositphotos / Ilustracija

Slomljeno srce jedan je od najtežih osjećaja koje iko može doživjeti. Tuga koja prati prekid ili razvod iznimno je snažna, ali nije sve tako crno jer postoje načini koji mogu olakšati taj peroid.

Lijek koji će vam pomoći da prebolite prekid i zacijelite slomljeno srce, nažalost, ne postoji. Međutim, to ne znači da vam je suđeno da patite i osjećate bol do kraja života. Iako ćete se neko vrijeme osjećati usamljeno, tužno i depresivno, postoje neki koraci koje možete poduzeti kako biste prevladali tugu.

Za oporavak od slomljenog srca će vam trebati vremena, ali ovi savjeti će vam pomoći da se riješite boli koju osjećate i uz to ubrzati proces oporavka. Iako ovi savjeti možda nisu trenutni lijek za slomljeno srce, ipak će vam pomoći da lakše prođete kroz ovo teško razdoblje.

1. Preuzmite kontrolu nad svojim emocijama

Lako je izgubiti kontrolu nad svojim emocijama kada ste u očajnom i tužnom stanju nakon prekida ili razvoda. Osjetit ćete širok raspon emocija, uključujući i intenzivnu tugu, nevjerojatan bijes i osjećaj odbacivanja. Ponekad ćete se ljutiti na sebe, a ponekad ćete osjećati bijes prema bivšoj ili bivšem partneru. Ali, ako ne možete preuzeti kontrolu nad svojim emocijama, teško ćete krenuti dalje. Vrtlog emocija potpuno je normalan u ovom periodu i nema ničeg lošeg u doživljavanju tako širokog raspona različitih emocija, sve dok te emocije ne preuzmu vaš život. Ako se osjećate tužno, dobro se isplačite i krenite dalje. Ako ste bijesni, otpustite i te emocije; idite na osamljeno mjesto gdje se možete izvrištati. No, ako i dalje dopuštate da emocije upravljaju vama i ne dopuštate sami sebi da ih prebolite, mogli biste pasti u depresiju iz koje se vrlo teško izvući.

2. Prihvatite to da je veza gotova

Sve u životu se događa s razlogom, a ako taj stav i primijenite, jedan ste korak bliže ka „izliječenju“ vašeg slomljenog srca. Iako ste možda imali osjećaj da je vaš bivši ili bivša „onaj pravi/prava“ za vas, stvarnost je ta da on/ona to ipak to nije jer bi inače vas dvoje još uvijek bili zajedno.

Možda toj vezi nikada nije ni bilo suđeno da funkcionira. Ako ta osoba nije „ta“, sve dok ste i dalje s njom pa makar i u mislima, to će vas spriječiti da budete emocionalno dostupni kako biste omogućili „gospodinu Pravom“ ili „gospođi Pravoj“ da uđe u vaš život. Možda se taj prekid dogodio s razlogom, kako biste mogli promijeniti svoje životne puteve i pronaći osobu s kojom biste na kraju krajeva i trebali biti. Tada ćete konačno ponovno pronaći sreću, odnosno čim prije prihvatite to da je veza gotova, prije ćete i okusiti tu sreću.

3. Pustite prekid i nastavite sa svojim životom

Prekid ponekad jednostavno trebate „pustiti“ i krenuti dalje. Završetak veze je upravo to: kraj jedne veze. Vaš prekid ne znači da će život kakav znate prestati postojati. To je samo kraj jednog poglavlja vašeg života. Kada je očito da takva veza jednostavno nije mogla opstati, jednostavno se prepustite i nastavite sa svojim životom.

Iako je prekid veze ili razvod nevjerojatno tužan i bolan, pokušajte se sjetiti da imate cijeli život pred sobom, a čeka vas još mnogo fantastičnih iskustava. Ne postoji čarobni lijek za liječenje slomljenog srca, ali se zato možete čim prije početi oporavljati od prekida i krenuti dalje sa svojim životom. Učite iz iskustava koja ste podijelili s tom osobom i kao rezultat toga postanite jači. Vrijeme je da krenete dalje i uživate u ostatku svog života, piše Your Tango.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije