Tri načina da izbjegnete viruse i bakterije u trgovini

Radiosarajevo.ba
Tri načina da izbjegnete viruse i bakterije u trgovini
Pixabay / ilustracija

Bilo da želite izbjeći prehladu ili strahujete od novog sojakoronavirusa, ovi savjeti mogu biti korisni tokom uobičajenog posjeta lokalnoj trgovini i kupovine namirnica.

1. Budite oprezni s kolicima i korpama

U trgovini prehrambenim proizvodima prva stvar koju dodirnete je korpa, a upravo je ona možda najopasnija kada je riječ o prijenosu patogena, prenosi portal Index.

Studija provedena u Španiji otkrila je da je 41 posto ručki na korpama i 50 posto kolica za kupovinu kontaminirano enterobakterijama (koje su povezane s crijevnim bolestima). Nadalje, koliformi (koji često potječu iz izmeta) su vrebali s gotovo 26 posto korpi i 46 posto kolica, pokazalo je istraživanje iz prosinca 2018. objavljeno u časopisu Journal of Applied Animal Research.

Slični rezultati pronađeni su u američkim trgovinama. Jedna je studija u decembru 2012. otkrila koliformu - uključujući E. coli - na 72 posto kolica. Istraživači su primijetili da taj nalaz ukazuje na mnogo veću razinu bakterija od one koju su otkrili u javnim zahodima.

Izlaganje svim tim bakterijama može izazvati infekcije. Kako biste to izbjegli, obrišite ručke korpi i dijelove kolica za kupovinu koje dodirujete rukama. Osim toga, pazite da ne dodirujete lice rukama. Na kraju operite ruke vodom i sapunom ili ih očistite sredstvom za dezinficiranje ruku na bazi alkohola.

2. Izbjegavajte samoposlužne blagajne

Dodirivanje samoposlužnih blagajni je siguran način uspostavljanja kontakta s mikrobima koji se potom miješaju, objasnio je mikrobiolog sa Univerziteta u Arizoni Charles Gerba za Livestrong.

Zamislite sve one ruke koje su tokom dana dirale ekran. Taj prizor postaje još strašniji ako uzmete u obzir da većina ljudi ne slijedi smjernice Centra za kontrolu i prevenciju bolesti o pravilnoj higijeni ruku.

No, ako nikako ne možete izbjeći dodirivanje samoposlužnih blagajni, odmah nakon toga dezinfincirajte ruke sredstvom s minimalno 60 ili 70 posto alkohola. Naravno, prvom prilikom nakon toga operite ruke vodom i sapunom, a ne zaboravite ni očistiti svoj mobitel koji ste vjerojatno čak i tokom kupovine dodirivali.

3. Izbjegavajte odjel s delikatesnim narescima

Studija iz novembra 2014. objavljena u časopisu Journal of Protection Food utvrdila je da je gotovo 10 posto uzoraka uzetih na 30 različitih odjela delikatesa, uključujući briseve s površina poput rezača mesa i šaltera na kojima se priprema hrana, pozitivno na bakteriju Listeria monocytogenes. Ako se progutaju, ove bakterije mogu izazvati proljev ili uznemiren želudac kod zdravih ljudi, ali mogu rezultirati ozbiljnijim sistemskim infekcijama kod starijih osoba, djece, trudnica i pojedinaca s oslabljenim imunološkim sistemom, prenosi portal Index.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije