Tri ključne ideje za uredan dom

Radiosarajevo.ba
Tri ključne ideje za uredan dom
Foto: Arhiv / Ilustracija

Iako ste čvrsto odlučili da se od ove jeseni ozbiljno posvetimo svom domu i svečano objavili ukućanima da od sada više neće biti nereda u kući, duboko u sebi morate priznati da će nakon početnog entuzijazma koji će trajati nekoliko dana doći do povratka starim, lošim navikama.

Kako biste doskočili sebi, ali i svojim ukućanima možete se poslužiti s nekoliko trikova koji su do sada provjereno unijeli red i sklad u do tada prilično neuredne domove, prenosi zenskimagazin.rs

Neke od ovih metoda biće posebno korisne za vašu djecu zato što će ih rano naučiti nekim osnovnim principima organizacije i planiranja prostora koji će im kasnije biti veoma korisni. 

Pokloni od kojih se teško rastajete

Neke od stvari kojih se najteže riješiti u domu su pokloni od drugih ljudi. Sjećate se one ružne vaze koju vam je ujak poklonio prošle godine ili apstraktne slike koja se baš nikako uklapa u bilo koju prostoriju u stanu ali ju nikako ne možete baciti zato što je bila vjenčani poklon?

Zbog poštovanja i emotivne povezanosti sa drugim ljudima te nam odluke posebno teško padaju, a vjerovatno se bojite i da uvrijedite osobu koja vam je dala poklon. Najbolje što možete uraditi jeste da poklon proslijedite nekoj drugoj osobi koju će to vjerovatno više usrećiti od vas. Tako će obe strane biti zadovoljnije. 

kucica.jpg - undefined

Kutija svaštara

Nepotrebne stvari se stalno povlače po kući, a tome možete konačno stati u kraj tako što ćete postaviti kutiju koja će na neki način biti vaša svaštara. Možete je staviti pored ormara u spavaćoj ili dnevnoj sobi i u njoj ostavljati stvari koje vam više neće biti potrebne kao što su stara odjeća, knjige, posuđe i slično.

Nakon što se kutija napuni možete uraditi plemenitu stvari i biti na dvostrukom dobitku tako što ćete donirati stvari iz kutije. Istovremeno ćete se riješiti svega što vam više ne treba i usrećiti nekog drugog kojem su te stvari mnogo potrebnije. 

kutija.png - undefined

"Možda" gomila

Kada sređujete garderober, uvijek biste trebali imati tri odjeljka kako biste lakše   završili i ubrzali cijeli proces. Prvi odjeljak je „Da” i logično označava odjeću koju često nosite ili planirate nositi, zatim gomilu „Ne” na koju ćete staviti svu garderobu koju rijetko ili nikada nosite i, na kraju, gomilu "Možda."

Tu ćete staviti sve one komade odjeće koje nikako nemate srce da bacite. Nakon što napravite treću gomilu, preporučujemo da sve odložite u jednu veliku vreću koju trebate odložiti na nekoliko mjeseci. Sa vremenom ćete sami zaključiti da li su vam te stvari stvarno potrebne ili ih ipak trebate baciti ili donirati. 

gomilsa.png - undefined

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije