Treba li ostavljati napojnicu? Stručnjakinja otkriva pravila

0
Radiosarajevo.ba
Treba li ostavljati napojnicu? Stručnjakinja otkriva pravila
Foto: Pexels / Ilustracija

Pitanje napojnica može biti zbunjujuće, osobito kada putujete i susretnete različita pravila i običaje u različitim zemljama. Dok je u nekim zemljama ostavljanje napojnice gotovo obavezno, u drugima to može biti shvaćeno kao nepristojnost.

Laura Evans-Fisk, stručnjakinja za putnički novac iz eurochangea, daje ključne savjete za davanje napojnica u popularnim destinacijama kako biste izbjegli neugodne situacije i osigurali da osoblje bude pošteno nagrađeno za svoj trud.

SAD - Napojnica se očekuje: "U Sjedinjenim Državama davanje napojnica smatra se gotovo obaveznim", kaže Laura. Standardna napojnica u restoranima je najmanje 15 posto, čak i ako niste bili oduševljeni uslugom, s time da se iznos može povećati na 18 posto za ‘odličan’ obrok i 20 posto za ‘izvanredan’. Također se očekuje napojnica barmenu, obično 1 dolar po piću, iako to može biti više za složenije koktele.

Pljušte reakcije SDA-ovaca zbog statusa koji je objavio Igor Stojanović (SDP): "Ološu"

Pljušte reakcije SDA-ovaca zbog statusa koji je objavio Igor Stojanović (SDP): "Ološu"

Italija - Napojnica je gesta velikodušnosti: U Italiji, davanje napojnica nije strogo pravilo, ali na računu možete vidjeti natpis ‘Servizio Incluso’, što znači da je napojnica već uključena u cijenu i nije potrebno ostavljati dodatno. Laura napominje da se ponekad pojavljuje i ‘Coperto’, što predstavlja naknadu za hljeb ili masline, a taj iznos ide restoranu, a ne osoblju, pa je u tim situacijama u redu ostaviti dodatnu napojnicu.

Francuska - Napojnica je ljubazna gesta: Slično kao u drugim dijelovima Europe, u Francuskoj napojnica nije nužna, ali može biti uključena kao ‘Service Compris’, obično oko 15 posto. Velike napojnice se mogu smatrati čudnim ili pretjeranim, pa je prikladno ostaviti nešto sitniša ili zaokružiti iznos na računu.

Reddit: 'Ostavio sam bakšiš, a ono što je konobarica uradila bilo je strašno'

Reddit: 'Ostavio sam bakšiš, a ono što je konobarica uradila bilo je strašno'

Španjolska - Napojnica je ljubazna gesta: Laura ističe da u Španjolskoj ‘pravilo zlatne napojnice’ iznosi 10 posto računa. Veće napojnice od 15 posto mogu se smatrati previše velikodušnima, a uobičajeno je vidjeti i ‘Servicio Incluido’ na računima. Taksisti i nosači rijetko očekuju napojnicu, pa je u redu dati napojnicu prema vašoj procjeni.

Grčka - Napojnica je ljubazna gesta: U Grčkoj se može pojaviti naknada za uslugu ‘κουβερ’, ali to ne zamjenjuje napojnicu. Dodatnih 10 posto do 15 posto smatra se znakom zahvalnosti, a nije uobičajeno davati napojnicu taksistima ili u hotelima, osim ako ste dobili izvanrednu uslugu.

Portugal - Napojnica je ljubazna gesta: U Portugalu lokalci obično ostavljaju 5 posto do 10 posto kao napojnicu ili zaokružuju račun, ali ne očekuje se veća napojnica ako je uključena ‘Taxa de Serviço’. U turističkim područjima, naknada za uslugu često je već uključena.

Kanada - Napojnica se očekuje: Kao i u SAD-u, u Kanadi je uobičajeno ostaviti 15 posto do 20 posto za uslugu u restoranima i 1 dolar po piću u barovima. ‘Međutim, u Kanadi je porez na robu i usluge (GST) otisnut na računu i može se koristiti za izračunavanje napojnice’, savjetuje Laura. Taj iznos pomnožite s tri da biste dobili odgovarajuću napojnicu.

Turska - Napojnica se očekuje u nekim situacijama: Laura objašnjava da je u Turskoj uobičajeno ostaviti 5 posto do 10 posto napojnice u restoranima, kafićima i barovima, osobito u turističkim i poslovnim područjima. U hamamima (turskim kupeljima), napojnica se dijeli među osobljem, obično 10 posto do 20 posto ukupnog iznosa.

Japan - Napojnica se smatra uvredljivom: U Japanu, davanje napojnica ne samo da nije uobičajeno, već se može smatrati uvredom, jer sugerira da poslodavac ne plaća svoje osoblje dovoljno ili da se ne slažete s cijenom. ‘Zlatno pravilo Japana je ne ostavljati napojnicu i jednostavno biti ljubazan’, dodaje Laura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije