Torino postaje prvi vegetarijanski grad
Kako piše britanski "The Guardian", u Torinu svakim danom raste broj restorana koji služe isključivo vegetarijansku hranu. Gradonačelnica ovog grada na sjeveru Italije, Chiara Appendino kada je došla na poziciju gradonačelnice u junu ove godine izjavila je kako će prioritet njene administracije biti "vegetarijanski Torino".
Takva ishrana, kako je tada izjavila, od suštinske je važnosti za zaštitu životne sredine, zdravlje ljudi, ali i dobrobit životinja što su teme o kojima se sada govori i u nastavnom procesu.
Do prije par godina poznat po čuvenim jelima od mesa, među kojima je i “bollito misto”, čorba od junetine, teletine, kobasice i piletine, Torino smanjuje broj mesnica. Ova zimska destinacija u blizini Alpa, sve više promoviše blagodati povrća.
Jedan od tamošnjih ugostitelja Chiodi Latini (56) bio je poznat po svojim mesnim jelima. Tvrdi kako se prije tri godine sam okrenuo vegetarijanskoj ishrani, zbog zdravstvenih razloga, što je prenio i u svoju kuhinju.
"Ljudi sve više brinu o svom zdravlju, žele jesti zdravu hranu od koje se osjećaju dobro. U Torinu je sve više vegetarijanskih restorana i kao takvi smo prvi u Italiji", rekao je Latini.
Na najvećoj torinskoj tržnici Porta Palazzo koja radi od 19. stoljeća trgovci koji prodaju govedinu, salame i pršutu tvrde kako je prodaja proteklih mjeseci opala i do 50 posto.
Dok vegetarijanstvo pozdravljaju ekolozi, neki tvrde kako je ono u potpunoj suprotnosti sa kulinarskom tradicijom regiona. S tim se ne slaže Stefania Giannuzzi, savjetnica za okoliš i zamjenica gradonačelnice.
"Ne radi se o prisiljavanju ljudi da jednu na određeni način, mi ne želimo da se sukobljavamo sa mesnom industrijom. Umjesto toga, radimo na podizanju svijesti i pokazujemo ljudima da postoji alternativa, ukoliko su zainteresovani za nju. Kroz ovo samo promovišemo ekološka pitanja", tvrdi Giannuzzi.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.