Tajnu ove paste zna samo jedna porodica: Pravi se na Sardiniji, a recept je prelagan

1
Radiosarajevo.ba
Tajnu ove paste zna samo jedna porodica: Pravi se na Sardiniji, a recept je prelagan
Foto: YouTube/Screenshot / Filindeu probao čak i Jamie Oliver

Daleko od svojih čuvenih ceruleanskih mora, krševita unutrašnjost Sardinije je krivudavi lavirint dubokih ponora i neprobojnih masiva koji skrivaju neke od najstarijih evropskih tradicija.

Stanovnici ovdje još uvijek govore Saldo, najbliži živi oblik latinskog. Bake oprezno gledaju u autsajdere ispod vezenih velova. A, u skromnom stanu u gradu Nuoro, mršava 62-godišnjakinja po imenu Paola Abraini budi se svakog dana u 7 ujutro kako bi počela praviti filindeu – najrjeđu tjesteninu na svijetu.

Već 300 godina recept za su filindeu je ostao u gradu Nuoro. U stvari, postoje samo još dvije žene na planeti koje još uvijek znaju kako to napraviti: Abrainijeva nećaka i njena snaha, koje obje žive u ovom dalekom gradu koji se drži obronaka Monte Ortobenea.

Oštra reakcija zbog parastosa u Srebrenici: "Njihovi komandanti su optuženi za pomaganje u genocidu"

Oštra reakcija zbog parastosa u Srebrenici: "Njihovi komandanti su optuženi za pomaganje u genocidu"

Niko ne može da se sjeti kako i zašto su žene u Nuoru počele da spremaju filindeu (čije ime znači „božije niti”), ali više od 300 godina recept i tehnika se prenose samo preko žena iz Abrainijeve porodice – od kojih su ga svaki dobro čuvali prije nego što su to naučili svoje kćeri.

Ali nakon neočekivanog poziva u Abraininu kuću, našao sam se u njenoj kuhinji i gledao kako radi.
Ipak, nisam bio njen prvi gost. Prošle godine je tim inženjera iz Barilla paste došao da vidi da li mogu da reprodukuju njenu tehniku ​​mašinom. Nisu mogli.

Može se koristiti za lazanje, paste, rižu: Najukusniji recept za bolonjez umak

Može se koristiti za lazanje, paste, rižu: Najukusniji recept za bolonjez umak

Nakon što je čuo glasine o tajnoj sardinskoj tjestenini, Carlo Petrini, predsjednik Slow Food Internationala , posjetio je ovog proljeća. I ovog ljeta, britanski slavni kuhar Jamie Oliver svratio je da pita Abrainija da li bi mogla da ga nauči kako da pravi jelo.

Nakon dva sata neuspjeha, podigao je ruke i rekao "Pravim tjesteninu 20 godina i nikada nisam vidio nešto slično".

"Mnogi ljudi kažu da imam tajnu koju ne želim da otkrijem", rekla mi je Abraini. "Ali tajna je pred vama. U mojim je rukama".

Danas su samo tri žene žive koje znaju da prave su filindeu. Ipak, Abraini odbija da dozvoli da tradicija nestane, što joj čini misijom da podijeli filindeu sa svijetom.

A podijelila je i recept. Tajna je u griz pšenici, vodi i soli.

U posljednjih nekoliko godina, vodeći talijanski časopis za hranu i vino, Gambero Rosso , dvaput je pozvao u Rim kako bi je mogli snimiti kako priprema jelo.

Nedavno je počela da pravi su filindeu za tri restorana u okolini – i u tom procesu, pružajući ljudima priliku da je probaju po prvi put. U jednom od tih restorana, Al Ciusa , njena pasta osvojila je nagradu Porcino d'Oro na Sardiniji za najbolje jelo 2010.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije