Tajne stručnjaka: Ova dva prirodna sastojka jača od sirćeta uklanjaju kamenac

1
Radiosarajevo.ba
Tajne stručnjaka: Ova dva prirodna sastojka jača od sirćeta uklanjaju kamenac
Foto: Pexels / Ilustracija

Kamenac je čest problem u mnogim domaćinstvima, posebno u područjima gdje je voda bogata mineralima poput kalcijuma i magnezijuma.

Jess Farinha, stručnjakinja za čišćenje iz London House Cleaners, otkrila je jednostavan i učinkovit način kako da se oslobodite ove tvrdokorne naslage uz pomoć samo dva sastojka koja imate u svom domu.

Dva čarobna sastojka

Jess savjetuje da kombinujete citričnu kiselinu i sodu bikarbonu za borbu protiv kamenca. "Jedan od najefikasnijih načina da se riješite mrlja od kamenca je upravo ova kombinacija," kaže Jess.

Srbija i Turska sarađivat će u odbrambenoj industriji: Dodik 'uskočio' na ručak Vučiću i Erdoganu

Srbija i Turska sarađivat će u odbrambenoj industriji: Dodik 'uskočio' na ručak Vučiću i Erdoganu

Koraci za uklanjanje kamenca

  • Priprema: Pospite obilno sodu bikarbonu preko područja zahvaćenog kamencom. Ovo će poslužiti kao blagi abraziv.
  • Pripremite mješavinu: Pomiješajte jednu kašiku citrične kiseline sa toplom vodom dok se ne rastvori.
  • Nanesite: Umočite krpu u ovu smjesu i pritisnite je na mrlju od kamenca. Jess preporučuje da ostavite krpu na tom mjestu oko 30 minuta kako bi rješenje imalo vremena da prodre i razloži kamenac.
  • Čišćenje: Nakon 30 minuta, nježno istrljajte područje sa četkicom za zube ili mekom četkom kako ne biste oštetili površinu, posebno ako radite s osjetljivim materijalima poput slavina.
  • Dodatni savjet: Za teško dostupna mjesta ili posebno tvrdokorne naslage, Jess predlaže korištenje limunove kore. Rubbing limunovom korom po mrlji može dodatno pomoći u otpuštanju minerala.
  • Završni koraci: Isperite područje toplom vodom i osušite mikrofiber krpom.

Prednosti ove metode

Jess ističe da je metoda sa citričnom kiselinom i sodom bikarbonom "manje poznata od metode sa sirćetom", ali se pokazala kao vrlo učinkovita. "Ova kombinacija ne samo da uklanja teške, dugotrajne mrlje od kamenca, već ostavlja i ugodan citrusni miris", dodaje ona.

Ova tehnika ne samo da će vaš dom učiniti čisto i svježe, već će i mirisati divno. Ako tražite efikasan način da se oslobodite kamenca i pritom ne koristite hemikalije, slijedite ove korake i uživajte u čistim i blistavim površinama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije