Tajna je u agdi: Recept za najsočnije ružice s orasima koje svima uspijevaju
Danas vam donosimo recept za bajramsku poslasticu - ružicu! Ružica je, pored baklave, nezaobilazna na našoj bajramskoj trpezi. A kako se bajram bliži, možda se odlučite i za ovaj recept.
Sastojci:
- 1 kg jufki za baklavu
- 1,1 kg šećera
- Veći limun
- 250 gr putera
- 100 ml ulja
- 900 grama oraha
Priprema:
Prvo je potrebno napraviti agdu koja se sastoji od jednog kilograma šećera, u šerpu stavite vode dva prsta iznad šećera i dodajte nekoliko kriški limuna.
Kuhajte je na jačoj vatri 20-ak minuta, dok ne dobijete smjesu koja nije gusta poput sirupa, ali ni previše žitka. Ako vam se učini da nije dovoljno gusto, slobodno dodajte šećera i nastavite kuhati.
Turski savez reagovao na Džekine kritike suđenja: Pokrenut disciplinski postupak
Puter otopite i pomiješajte s uljem, ali na slabijoj vatri. Pazite da puter ne promijeni boju.
Sameljite orahe i dodajte im 100 grama šećera.
Najukusnije prženice bez ulja: U smjesu od jaja i mlijeka dodajte jedan sastojak i bit će neodoljive
Kupljene kore slažete istim redoslijedom kao i za baklavu. Na dno idu tri kore, svaku premažete toplom smjesom od ulja i putera. Potom stavite red oraha. Onda idu dvije jufke, svaka se premaže smjesom od putera i ulja, i tako do kraja...
Zamotate u rolnu i sječete na kolačiće.
Poredate u tepsiju (nije loše namazati tepsiju ostacima putera sa omota koji ste iskoristili za gore navedenu smjesu), i stavite u rernu prvo desetak minuta na 190 stepeni.
Zatim pečete 45 minuta na 150 stepeni – ako je potrebno, može i više, samo je morate stalno nagledati.
Ružice izvadite, pa pospete agdom. Važna napomena - agda treba biti hladna.
Pustite ih da malo "odstoje" i počastite se.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.