Tajna je u agdi: Recept za najsočnije ružice s orasima koje svima uspijevaju
![Tajna je u agdi: Recept za najsočnije ružice s orasima koje svima uspijevaju](https://storage.radiosarajevo.ba/article/492735/871x540/ruzica-youtube2-18april23.jpg?v1681815490)
Danas vam donosimo recept za bajramsku poslasticu - ružicu! Ružica je, pored baklave, nezaobilazna na našoj bajramskoj trpezi. A kako se bajram bliži, možda se odlučite i za ovaj recept.
Sastojci:
- 1 kg jufki za baklavu
- 1,1 kg šećera
- Veći limun
- 250 gr putera
- 100 ml ulja
- 900 grama oraha
Priprema:
Prvo je potrebno napraviti agdu koja se sastoji od jednog kilograma šećera, u šerpu stavite vode dva prsta iznad šećera i dodajte nekoliko kriški limuna.
Kuhajte je na jačoj vatri 20-ak minuta, dok ne dobijete smjesu koja nije gusta poput sirupa, ali ni previše žitka. Ako vam se učini da nije dovoljno gusto, slobodno dodajte šećera i nastavite kuhati.
![Navijači uzvikivali 'Kosovo je srce Srbije' na utakmici Sloga - Velež: Sudije ignorisale skandiranje](https://storage.radiosarajevo.ba/article/579072/300x185/utakmica.jpg?v1739712658)
Navijači uzvikivali 'Kosovo je srce Srbije' na utakmici Sloga - Velež: Sudije ignorisale skandiranje
Puter otopite i pomiješajte s uljem, ali na slabijoj vatri. Pazite da puter ne promijeni boju.
Sameljite orahe i dodajte im 100 grama šećera.
![Najukusnije prženice bez ulja: U smjesu od jaja i mlijeka dodajte jedan sastojak i bit će neodoljive](https://storage.radiosarajevo.ba/article/492594/300x185/przenice_tviter.jpg?v1681734432)
Najukusnije prženice bez ulja: U smjesu od jaja i mlijeka dodajte jedan sastojak i bit će neodoljive
Kupljene kore slažete istim redoslijedom kao i za baklavu. Na dno idu tri kore, svaku premažete toplom smjesom od ulja i putera. Potom stavite red oraha. Onda idu dvije jufke, svaka se premaže smjesom od putera i ulja, i tako do kraja...
Zamotate u rolnu i sječete na kolačiće.
Poredate u tepsiju (nije loše namazati tepsiju ostacima putera sa omota koji ste iskoristili za gore navedenu smjesu), i stavite u rernu prvo desetak minuta na 190 stepeni.
![Ružice](https://storage.radiosarajevo.ba/image/710433/871x540/ruzice-coolinarka-18april23.jpg)
Zatim pečete 45 minuta na 150 stepeni – ako je potrebno, može i više, samo je morate stalno nagledati.
Ružice izvadite, pa pospete agdom. Važna napomena - agda treba biti hladna.
Pustite ih da malo "odstoje" i počastite se.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.