Najukusnije prženice bez ulja: U smjesu od jaja i mlijeka dodajte jedan sastojak i bit će neodoljive

2
Radiosarajevo.ba
Najukusnije prženice bez ulja: U smjesu od jaja i mlijeka dodajte jedan sastojak i bit će neodoljive
Foto: Twitter / Prženice

Ukoliko ne završi u tosteru, stari hljeb se najčešće iskoristi za prženice koje mnogi ne vole zbog velike količine ulja. 

Donosimo malo drugačiji recept za ovo popularno jelo koje je mnogo manje masno zato što se ne prži već peče. Prženice iz rerne su brz, jeftin i ukusan doručak koji će vaši ukućani obožavati.

Najbolje od svega je što se mogu praviti razne kombinacije, pa se u smjesu sa sirom može dodavati sitno sjeckana salama,suho meso.... Kad se ispeku mogu se posuti sa šakom rendanog kačkavalja.

UNSA donio odluku: Ostaju pri ranije donesenim zaključcima u vezi izbora rektora

UNSA donio odluku: Ostaju pri ranije donesenim zaključcima u vezi izbora rektora

Za razliku od običnih prženica koje vrlo brzo stvrdnu i izgube prvobitan ukus, u ovoj kombinaciji što duže stoje to su ukusnije.

Jedina mana im je što ćete poželjeti da ih pravite svaki dan.

Sastojci:

  • 8 kriški starog hljeba
  • 300 g sira
  • 2 jaja
  • 200 ml mlijeka
Prijedlog za iftar: Napravite bosansku 'pitu ćoru', zaboravljeno jelo koje se serviralo gostima

Prijedlog za iftar: Napravite bosansku 'pitu ćoru', zaboravljeno jelo koje se serviralo gostima

Priprema:

Hljeb isjeći na kriške srednje debljine. U dubljem tanjiru umutiti dvoje jaja pa dodati sir koji se izgnječi kako bi se napravila kompaktna masa. Ukoliko koristite stariji sir možete sipati malo mlijeka tek toliko da dobijete ujednačenu smjesu kojom ćete filovati kriške.

Hljeb umočite u tanjir s mlijeko ali vodite računa da se ne natopi previše, samo ga ubacite i okrenite u tanjiru, a potom natopljene kriške poredati u pleh sa papirom za pečenje.

Prženice
Foto: Kitchen Treaty: Prženice

Na svaku krišku kašikom sipati prethodno napravljenu smjesu od sira i jaja. Po želji u ovu smjesu možete dodati sjeckanu salamu ili šta već volite.

Sve ubaciti u rernu i peći 15 do 20 minuta na 200 stepeni dok korica ne postane zlatno žuta.

Kad su prženice gotove možete ih posuti šakom rendanog kačkavalja ukoliko volite i vratite u vrelu rernu tek toliko da se sir istopi.

Poslužiti uz čašu jogurta ili kiselog mlijeka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije