Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje: Evo koliko dugo biste se trebali tuširati i zašto

1
Radiosarajevo.ba
Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje: Evo koliko dugo biste se trebali tuširati i zašto
Foto: Pexels / Ilustracija

Koliko obično traje vaše tuširanje? Kratko je? Dugo? Koja je temperatura vode pri tuširanju? Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, svi ovi parametri su važni.

Organizacija izrađuje niz smjernica u vezi s higijenom i sigurnošću vode. Međutim, prema SZO, tuširanje koje je predugo povećava rizik od iritacije i svrbeža kože. Zaista, predugo tuširanje isušuje kožu uklanjanjem bakterija i mikroorganizama koji bi je trebali zaštititi.

Kako bi se to izbjeglo, SZO preporučuje da tuširanje ne traje duže od četiri minute. Ali to nije sve: temperatura vode je također važna. Organizacija preporučuje pranje mlakom vodom. Konačno, izbor sapuna također bi bio važan. Odabir sapuna s neutralnim pH bio bi idealan za kožu.

Mogu li potrošači u BiH izbjeći poskupljenje struje?

Mogu li potrošači u BiH izbjeći poskupljenje struje?

SZO ne savjetuje svakodnevno pranje, "uz rizik utjecaja na zdravlje kože. Za zdravstvene radnike dovoljno je nekoliko tuširanja sedmično".

Znate li informaciju o tuširanju hladnom vodom na kraju? Prema SZO-u, to se preporučuje. Prvo se navlažite mlakom vodom, zatim isključite vodu i sapunajte tijelo, a zatim isperite mlakom i hladnom vodom, javlja SD.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije