Svjetska lista: U kojim državama je najukusnija hrana?

Radiosarajevo.ba
Svjetska lista: U kojim državama je najukusnija hrana?
Foto: Profimedia / Ilustracija
CNN je napravio listu deset država koje imaju najbolju hranu na svijetu.

Kako navodi ovaj američki medij, lista je putovanje kroz različite kulture. Napominju da lista predstavlja subjetkivni sud.

Zapravo, riječ je o preporuci CNN-a koji nacionalni specijalitet bi trebali okušati.

Krenimo od posljednjeg ka prvom na listi.

Sjedinjene Američke Države su na desetom mjestu. CNN ističe da su namirnice porijeklom iz ove države među najpoznatijim u svijetu. Kao posebne specijalitete izdvajaju cheseburger i čokoladni kolač na američki način. Namirnice kojima se Amerikanci ne mogu pohvaliti su sve one koje su pretjerano obrađene, navodi CNN.

Na devetom mjestu je američki susjed - Meksiko. Ova država je opisana kao savršenom za svakog gurmana. Meksiko je zemlja raznovrsne hrane u kojoj ćete iznova saznati za novi specijalitet. Naravno, takos je među namirnicama koje CNN preporučuje da probate, ako do sada niste. Preporuka je da ne probate tostadas.

Sa američkog kontinenta se selimo na azijski kontinent - Tajland. Na ulicama tajlandskih gradova imate priliku da uživate u mnoštvu jela. Ukusno, slano, slatko i hrskavo - riječi su kojima se mogu opisati specijalitet porijeklom iz ove zemlje. Probajte jela poput tom yam kunga ili som tama, ali izbjegavajte pla som, naglašava CNN.

Iz Tajlanda na kratko ćemo posjetiti Grčku koja se pozicionirala na sedmom mjestu. Koja je tajna ukusa grčkih jela? Ako pitate CNN, možda su za to zaslužna božanstva. Feta sir, šarene salate, preukusne namirnice od mesa - dio su bogate grčke trpeze. Očekivano, obavezno probajte maslinovo ulje pripremljeno u ovoj zemlji i giros. Nemojte probati dumb.

Na CNN-ovoj listi još jedna azijska zemlja - Indija. Začini nisu jedina stvar kojom se druga najmnogoljudnija zemlja u svijetu može pohvaliti. Kao poseban specijalitet CNN izdvaja palančike pripremljene od sira zajedno sa povrćem. Ovaj indijski specijalitet se priprema za ručak ili večeru. Ono što CNN ne smatra posebno ukusnim je indijsko jelo balti piletina.

Peto mjesto je zauzela zemlja izlazećeg Sunca. Tehničke, tehnološke i inžinjerske inovacije nisu jedino dostignuće Japanaca. Osim sušija i sašimija, prijedlog je da kušate miso supu, ali ne i jelo imena fugu.

Viva Espana - reći će ne samo Španci, već i svako ko ima simaptije prema ovoj zemlji. Ne manjka onih koji smatraju da su specijaliteti sa Pirineja najukusniji na svijetu. Među njima je i churros za koji CNN kaže da je najbolje prženo slatko tijesto na svijetu. Gazpacho je ono čime se Španci i ne mogu pohvaliti, ocjena je američkog medija.

Poklonici francuske kulture će reći Viva la France. Bez obzira da li ste ljubitelji kulture ove države ili ne, CNN sugerira da probate makarone na francuski način i, naravno, baguette. Izbjegavajte foie gras.

Možda je za neke iznenađujuće, možda nije, ali je CNN na drugo mjesto pozicionirao najmnogoljudniju državu svijeta - Kinu. Jela pod oznakom Made in China su stekla svjetsku prepoznatljivost, a neka od njih su slatko-slana svinjetina i dim sum. Kinesku supu sa mesom od ajkule je ono što vam CNN nikako ne preporučuje.

Vjerovatno je da ćemo se većina usaglasiti sa CNN-om da je Italija zemlja odakle potiče najbolje delicije. U njima uživamo u svaki dan. Neke od njih su pizza i kafa. Pored toga, CNN izdvaja i bolognese kao nešto što morate probati. Ali, zato nemojte probati goveđu mocarelu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije