Sve što trebate znati o raku prostate: Simptomi, prevencija i izazovi

0
Radiosarajevo.ba
Sve što trebate znati o raku prostate: Simptomi, prevencija i izazovi
Foto: Udruženje oboljelih od raka prostate / Simptomi, prevencija i izazovi raka prostate

Prostata, mala žlijezda veličine oraha, ima izuzetno važnu ulogu u muškom reproduktivnom zdravlju. O njoj najčešće čujemo kada se pojave problemi s mokrenjem, bol u zdjelici i problemi s erekcijom, kao rani simptomi koji mogu ukazivati na rak prostate. Iako je ovo jedan od najčešćih oblika raka, mnogi i dalje nisu dovoljno informisani i ne posvećuju dovoljno pažnje svom zdravlju.

Informacije su moć, a kada je u pitanju rak prostate, mogu biti i spasilac života. Rak prostate pogađa tiho, posebno muškarce starije od 50 godina, a rizik od obolijevanja s godinama raste.

Simptomi raka prostate

Rak prostate se razvija kada ćelije unutar ove žlijezde počnu nekontrolisano rasti. U ranom stadiju bolesti često ne osjećamo simptome, zbog čega je rano otkrivanje otežano. Obično počinje malim promjenama u veličini i obliku ćelija prostate. Kako bolest napreduje, mogu se pojaviti: urinarne tegobe (potreba za čestim mokrenjem, slab ili prekinut mlaz urina, otežano započinjanje ili zaustavljanje mokrenja, bol ili peckanje prilikom mokrenja, krv u urinu ili spermi), bol ili nelagoda (bol u donjem dijelu leđa, bokovima, bedrima, prsima ili drugim područjima kao znak da se rak proširio na kosti) te problemi s erekcijom.

Na granici BiH i Hrvatske poskok ugrizao ženu dok je radila u vrtu

Na granici BiH i Hrvatske poskok ugrizao ženu dok je radila u vrtu

Prevencija i zdrave životne navike

Iako ne postoji siguran način prevencije raka prostate, postoje životne navike koje mogu pomoći u smanjenju rizika. One uključuju održavanje zdrave tjelesne težine, redovno vježbanje, uravnoteženu prehranu bogatu voćem i povrćem, kao i ograničavanje unosa crvenog mesa i masne hrane. Također, preporučuje se redovno konzumiranje namirnica bogatih likopenom, kao što su paradajz, lubenica i grejp.

Kako se otkriva rak prostate?

Stvari su sasvim jasne: nemojte čekati pojavu simptoma! Ako ste stariji od 50 godina ili imate porodičnu historiju bolesti, razgovarajte sa svojim ljekarom o testiranju. U tim slučajevima potrebno je kontrolu jednom godišnje. Testiranje uključuje mjerenje nivoa antigena specifičnog za prostatu (PSA) u krvi. PSA testiranje se vrši jednostavno iz male količine izvađene krvi. Iako povišeni nivo PSA ne znači nužno rak, on je signal da je potrebno dalje ispitivanje. Ovaj test može pomoći u odlučivanju o daljim koracima, kao što su biopsija prostate i dodatni nalazi.

Razbijanje mitova i izgovora

"Šta će mi to, to se meni ne može dogoditi", "Nema potrebe, nemam nikakve simptome" i "Vidi me, k'o stijena sam" – samo su neki od uobičajenih izgovora koje možemo čuti u svom okruženju. Muškarci, upoznajte se s faktorima rizika, simptomima i mogućnostima liječenja. Što više znate, to ćete biti spremniji za donošenje boljih odluka o svom zdravlju.

Mitovi da osobe koje osjećaju kako "pucaju od zdravlja" ne trebaju preglede ni prevenciju su najčešće rezultat zabluda i strahova. Prepoznavanje raka prostate u ranoj fazi pruža najbolju šansu za uspješno liječenje, tako da je ključno biti proaktivan i redovno se testirati. Za više informacija posjetite www.movember.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije