Mogući simptomi raka koje ne smijete ignorirati

Radiosarajevo.ba
Mogući simptomi raka koje ne smijete ignorirati
Ako simptomi potraju duže od dvije sedmice, vrijeme je za posjetu doktoru.

Ovo je popis 10 simptoma koji bi mogli upućivati na razvoj karcinoma.

1. Promjene na prsima

Ako opipate kvržicu, ne smijete je ignorirati, čak i ako vam je mamograf normalan, upozorava dr. Carolyn Runowicz koja je i sama preboljela rak dojke. Pazite i ako su se bradavice počele ljuštiti jer bi to moglo indicirati na bolest bradavice koja se povezuje s rakom dojke u čak 95 posto slučajeva. 

2. Neobična krvarenja

Ako ste zašli u menopauzu (koja se računa kad prođe 12 mjeseci bez mjesečnice), svako je krvarenje nakon toga znak za upozorenje.

3. Krv u stolici

Rak debelog crijeva treći je najčešći rak kod žena, a jedan od prvih njegovih simptoma rektalno je krvarenje. Obavezno posjetite liječnika ako primijetite crvenu ili tamnu krv u stolici. 

4. Iscjedak

Vaginalni iscjedak neugodna mirisa ili pun grudica može biti simptom raka vrata maternice (cerviksa). 

5. Nadutost

Rak jajnika ubica je broj 1 što se tiče tumora koji se razvijaju na reproduktivnim organima, a iako se dosad smatrao tihim ubojicom, postoje simptomi na koje treba pripaziti.

6. Nagla promjena težine koju ne možete objasniti

Neobjašnjivi gubitak 5 kilograma isto može upućivati na rak, kažu u Američkom društvu za rak, a najčešće se radi o raku gušterače, želuca, raku pluća ili jednjaka. 

7. Uporan kašalj

Pušenje je među najčešćim uzročnicima smrtnosti žena, ističu liječnici, no većina dijagnoza raka pluća kod nepušača postavi se upravo ženama. Očekujte rendgen pluća.

8. Promjene na limfnim čvorovima

Ako osjetite da su limfni čvorovi tvrdi u vratu ili ispod pazuha, posjetite liječnika. 

9. Hronični umor

Ako ste hronično umorni i stanje se ne popravlja ni kad se dobro odmorite i često se tako osjećate, posjetite liječnika jer bi to mogla biti indikacija leukemije, raka crijeva ili želuca.

10. Promjene na koži

Pratite promjene na koži i ako primijetite makar točkicu koja vam je sumnjiva, nazovite liječnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije