Sve prednosti sode bikarbone

Radiosarajevo.ba
Sve prednosti sode bikarbone
Pixabay / Ilustracija
U svakoj kuhinji može se naći sastojak koji može riješiti skoro sve probleme.

Riječ je o sodi bikarboni.

Možemo je iskoristiti, ne samo kao pastu za zube već kao i dezodorans, kod povreda, bolova u želucu, kašlja i upale grla.

U prošlosti su je ljudi koristili i kao prvu pomoć. Dovodi tijelo u ravnotežu na siguran i netoksičan način.

Evo šta još može ovaj jeftini proizvod...

Opušta kožu

Sigurno vam je poznat iritantan komadić drveta koji vam se zavukao u jagodicu kažiprsta. Pokušajte ga se riješiti sodom bikarbonom. U malu posudicu stavite toplu vodu i kašičicu sode bikarbone. Ispirajte prst dva puta dnevno po nekoliko minuta. Soda bikarbona će opustiti kožu i moći ćete bezbolno izvaditi trn.

Ako ste izgorili na suncu

Crvenilo, nadraženost kože i peckanje sredite po kratkom postupku. Napravite toplu kupku u koju ćete dodati pola šoljice sode bikarbone i gela za tuširanje. Nelagoda nestaje već nakon prve kupke.
 
Zaboravili ste kupiti pastu za zube

Stavite malu kašičicu sode bikarbone na tanjirić i u nju utapkajte vlažnu četkicu za zube. Rezultat su bijeli zubi bez plaka i svjež dah.

Imate problema sa probavom

Stavite pola kašičice sode bikarbone u veliku čašu vode te promiješajte i popijte sat vremena nakon jela. Ovaj jeftini sastojak svake kuhinje oslobodit će vas svih probavnih smetnji.

Soda bikarbona može pomoći i osobama koje se liječe od raka jer podiže imunitet i dovodi organizam u pH ravnotežu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije