Suu Kyi preuzela nagradu Saharov koju je dobila 1990.

Radiosarajevo.ba
Suu Kyi preuzela nagradu Saharov koju je dobila 1990.

Mijanmarska liderka opozicije Aung San Suu Kyi je u utorak konačna preuzela nagradu Saharov za borbu za ljudska prava, javlja Fena. Ona je ovu nagradu Evropske unije dobila 1990. godine za vrijeme brutalne vladavine vojne hunte, ali je rekla da njen posao još uvijek nije završen.

Članovi Evropskog parlamenta pozdravili su je ovacijama dok je pruzimala nagradu od predsjednika parlamenta Martina Schulza.

"Vi pokazujete da će ljudi koji se bore za demokratiju u konačnici uvijek pobijediti. Čestitam Vam. Vi ste izuzetan simbol slobode i demokratije", rekao je Schulz.

Suu Kyi je također dobilaNobelovu nagradu za mir 1991. godine. Nagradu su u njeno ime primili njeni sinovi.  Ona je Nobelovu nagradu od 1,3 miliona dolara namijenila je za razvoj zdravstva i obrazovanja stanovnika Mijanmara, podsjeća AFP.

Aung San Suu Kyi ušla je u politiku kako bi pokrenula proces demokratizacije. Vladajuća vojna hunta protivila se njenom djelovanju pa je završila u kućnom pritvoru 1989. godine. Bila joj je ponuđena sloboda ako napusti zemlju, ali je ona to odbila.

Na općim izborima 1990., uvjerljivo je pobijedila Nacionalna liga za demokratiju, na čelu s Aung San Suu Kyi. Vojna hunta poništila je izbore i odbila predati vlast što je dovelo do međunarodne osude hunte.

Iz kućnog pritvora puštena je u julu 1995. kada joj je poručeno da se neće moći vratiti ako napusti zemlju. Ostala je u zemlji i nije se viđala sa suprugom, koji je živio u Londonu i umro 1999. godine. Nije mu bio dopušten dolazak u Mijanmar usprkos apelima UN-a i pape Ivana Pavla II.

U septembru 2000. opet je završila u kućnom pritvoru. Nakon niza pregovora pod vodstvom Ujedinjenih nacija puštena je u maju 2002. godine. U maju 2003., uhapšena je i tri mjeseca je zatvorena na nepoznatoj lokaciji, nakon čega je vraćena u kućni pritvor.

Iz kućnog je pritvora puštena  u novembru 2010. godine i tada je objavila da će sarađivati s mijanmarskom vojnom huntom u svrhu ukidanja sankcija njezinoj zemlji.

Ona ima podršku velikog broja država širom svijeta. Dobila je na desetke nagrada i odlikovanja u mnogim zemljama. O njoj su napisane brojne knjige. Irska rock grupa U2 posvetila joj je pjesmu Walk On 2000. godine. Britanski časopis New Statement stavio ju je na prvo mjesto liste 50 heroja današnjice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije