Super rješenja: 8 načina da otvorite bocu s plutom kad nemate otvarač

Radiosarajevo.ba
Super rješenja: 8 načina da otvorite bocu s plutom kad nemate otvarač
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Koliko vam se puta desilo da ste poželjeli otvriti bocu vina, i razočarali jer pri ruci nemate otvarač?

Da vam se to ne bi više događalo, donosimo vam osam načina na koji možete otvoriti flašu s plutanim čepom, a da pri tome ne oštetine ni bocu ni čep. Neka od njih su neobično zanimljiva.

Upotrijebite alat koji vam dostupan

Sve dok možete pronaći kutiju s alatom, možete otvoriti bocu vina vijkom, odvijačem i čekićem. Zavijte vijak u pluteni čep, a zatim ga uz pomoć odvijača ušarafite.

Ostavite otprilike jedan centimetar vijka da viri. Zatim uzmite čekić i pomoću drugog dijela, odnosno pajsera, izvucite vijak i čep iz boce. Ovo najbolje uspijeva s većim vijcima s velikim navojima

Gurnite ga s drvenom kuhačom

Drvena kuhača s dugom, tankom drškom savršen je instrument za gurnuti pluto pravo u bocu. Bit će dovoljno malo snage da ga se gurne, a pri tome se neće stvoriti mrvice od pluta.

Upotrijebite zid dok ne popusti

Ako želite bez alata otvoriti svoje vino, zamotajte ga u peškir pazeći da su obje strane i dno zamotani. Ritmično udarajte dnom boce o (čvrsti) zid, u horizontalnom položaju. Ponavljajte sve dok pluto ne počne više izlaziti iz boce, a zatim ga iščupajte.

Samo pazite da je boca dobro obložena peškirom, u suprotnom biste mogli razbiti bocu i napraviti nered. Umjesto peškira možete podmetnuti knjigu, ili dno boce ugurati u cipelu, pa njome udarati, piše 24sata.hr.

Može poslužiti i cipela

Ako ste zabrinuti zbog oštećenja zida ili vrata, sjednite i stavite bocu naopako između svojih bedara. Čvrsto držite dok ravnomjerno udarate o dno boce cipelom ravnih potplata.

Dodajte pritisak pomoću biciklističke pumpe

Ako u blizini imate pumpu za bicikl, utaknite ju u plutani čep i počnite pumpati. Dok ubacujete zrak, stvorit će se dovoljan pritisak da čep izleti iz boce.

"Otključajte" s ključevima od automobila

Uzmi ključeve svog automobila i ugurajte pod uglom od 45 stepeni u čep, sve dok većina ključa ne bude unutra. Zatim ključ u krugovima povlačite prema gore.

Izvucite ga nožem

Vinski pluto možete izvući bilo kojim nožem. Zabodite ga i pažljivo zakrenite prema gore. Čep će se početi dizati. Jedino, pazite na prste.

Zagrijte cijelu bocu

Ako imate jeftinu bocu vina i želite se zagrijati, pogotovo zimi. Skuhajte malo vode, maknite s vatre i stavite bocu. Čep će polako sam izbiti van.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije