Suhu kožu spasit će jabukovo sirće, a dehidriranu narandža

0
Radiosarajevo.ba
Suhu kožu spasit će jabukovo sirće, a dehidriranu narandža
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Kako biste odmorili kožu od neprestanog izlaganja hemikalijama, stručnjaci savjetuju da je s vremena na vrijeme osvježite domaćim maskama, ovisno o tome šta koži vašeg lica treba.

Domaće maske možete upotrebljavati jednom, dva puta sedmično. Prije tretmana uklonite svu šminku mlijekom za čišćenje i napravite piling. Lice kratko naparite čajem od kamilice. To će otvoriti pore i poboljšati upijanje sastojaka maske.

Čaj od kamilice također možete upotrijebiti i kao tonik. Natopite blazinice čajem i lagano očistite lice. Dok uživate u aromamaskama, na oči stavite vrećice čaja. Ne zaboravite ni na dekolte.

Kako bi zadržala čvrstoću i elastičnost, tanku i osjetljivu kožu potrebno je tretirati pilingom jednom sedmično. Nježno, a dovoljno snažno, djelovat će domaći piling od zgnječene banane s dvije kašičice zobi te čajnom žlicom meda i mlijeka.

Manju bananu, kašičicu djevičanskog maslinova ulja, kašičicu cvjetnog meda i kap eteričnog ulja smilja umiješajte u glatku, kremastu smjesu koju nanesite na čisto lice. Nakon 20 minuta uklonite vatom i isperite. Kod zrele kože nakon skidanja maske u kožu utapkajte nekoliko kapi čistoga djevičanskog maslinovog ulja.

Pomiješajte tri kašičice brašna s dvije kašičice svježeg soka od narandže i kašičicom jogurta. Zatim dobivenu smjesu nanesite na lice i vrat. Ostavite da stoji oko 20 minuta pa zatim isperite mlakom vodom.

Krastavac i nekoliko listova majčine dušice izmiksajte u blenderu. Držite od 10 do 15 minuta na licu pa isperite u hladnoj vodi. Ova maska ima antiupalna svojstva te je odlična za crvenu i iritiranu kožu.

Pomiješajte kašičicu čvrstog jogurta i kašičicu hladno prešanog ulja jojobe te dodajte kap eteričnog ulja lavande. Smjesu nježno umasirajte na čisto lice. Nakon 15-ak minuta uklonite masku mlakom vodom.

Imate li suhu kožu, pomiješajte dvije kašičice meda I kašičicu jabukovog sirćeta ili limunovog soka. Nanesite na čisto lice i ostavite 20 minuta. Isperite mlakom pa hladnom vodom. Jabukovo sirće uravnotežuje pH kože.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije