Studija: Konzumacija i male količine alkohola izaziva rak

Radiosarajevo.ba
Studija: Konzumacija i male količine alkohola izaziva rak
Najnovija naučna studija potvrdila je prethodna istraživanja koja su pokazala da ne postoji "bezbjedna količina" alkohola koja se može konzumirati.

Istraživači su prihvatili da umjereno konzumiranje alkohola može zaštiti od bolesti srca, ali i dodali da postoji veliki rizik od dobijanja raka i drugih bolesti, prenosi BBC.

Studija "Globalni teret bolesti" obuhvatila je količine konzumiranog alkohola i njegove efekte na zdravlje u 195 zemalja širom svijeta između 1990. i 2016. godine.

Kako se navodi, analizirani su podaci uzeti od osoba uzrasta od 15 do 95 godina koji su konzumirali alkohol, onih koji to nikada nisu radili i onih koji su pili samo jedno piće dnevno.

Rezultati su pokazali da je kod osoba koje su pile jedno i više pića dnevno imali zdravstvene probleme poput povreda ili oboljevanja od raka.

Jedna od autorki studije i istraživačica na Imperial College u Londonu Sonia Saxena, rekla je da već i jedno piće dnevno predstavlja rizik, a da većina ljudi ne pije samo jedno piće.

Studija je pokazala i da Britanci u prosjeku piju tri pića dnevno, a na listi najvećih konzumenata alkohola prednjače Rumuni koji piju u prosjeku po osam pića dnevno, a kod žena Ukrajinke koje konzumiraju u prosjeku 4,2 čaše alkohola dnevno.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije