Stručnjakinja otkriva: Evo kako i koliko često treba prati farmerke

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjakinja otkriva: Evo kako i koliko često treba prati farmerke
Foto: Levi Strauss / Leviske 501

Čini se kao da nam svaki dan govore da činimo veliki propust kada je u pitanju čišćenje uobičajenih predmeta - od naših kuća do naše odjeće. A sada se čini da postoji još jedna velika greška u čišćenju koju svi radimo kada je riječ o našim farmerkama, barem tako tvrdi stručnjakinja za odjeću.

Monique Leeuwenburgh, direktorica proizvodne tehnologije u Marks & Spenceru, rekla je da bismo svi trebali prati naše farmerke što je manje moguće.

"Što manje perete svoje farmerke, to one bolje zadržavaju svoj izgled, posebno tamno plave. Najbolje je da farmerke ne sušite u mašini za sušenje veša, nego da ih sušite na štriku što je više moguće. To ne samo da je bolje za vaše farmerke, već i troši manje energije", rekla je.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Ovaj savjet podržavaju i stručnjaci iz Levi Straussa, koji tvrde da farmerke trebate prati samo jednom u 10 nošenja, a ako uočite mrlju između njih, jednostavno je uklonite vlažnom krpom, starom četkice za zube i blagim sapunom. Dakle, šta trebate učiniti kada konačno dođe vrijeme za pranje farmerki?

"Trebali biste prati svoje farmerke naopako sa zakopčanim šlicom na struku, a preporučujemo pranje farmerki na 30 stepeni i korištenje deterdženta za njegu boje, naravno, svaki je par drugačiji, zbog toga pogledajte upute za pranje na etiketi. Nastojte ne ostavljati farkerke mokre u veš mašini predugo nakon pranja. Bolje ih je odmah izvaditi i otresti prije nego što ih stavite na štrik", dodala je Monique.

Znate li za šta služi mali džep na farmerkama?

Znate li za šta služi mali džep na farmerkama?

Na internetu bio popularan trik koji je savjetovao ljudima da stave farmerke u zamrzivač između pranja da im produže život bez pranja, te je obećavao da će to ubiti sve bakterije koje bi mogle biti na njima, ali to stručnakinja kaže da to ne funkcijoniše tako.

Monique objašnjava da je to jedan od najvećih 'mitova' kada je u pitanju njega farmerki i da ustvari neće pomoći. "Zamrzavanje traperica je mit i ne ubija bakterije, to ne pomaže ništa i nije alternativa njihovom pranju", zaključila je, javlja Vecernji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije