Stručnjak pojasnio: Ovako se najbrže i najefikasnije čisti rerna

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjak pojasnio: Ovako se najbrže i najefikasnije čisti rerna
Foto: Printscreen / YouTube / Čišćenje rerne

Uklanjanje zagorjele hrane iz rerne jedan je od najtežih zadataka čišćenja kuhinje jer se čini da je ove tvrdokorne mrlje nemoguće ukloniti.

Kao rezultat toga, mnogi ljudi isprobavaju različite metode kako bi si olakšali posao. Na primjer, neki radije čiste rernu dok je još vruća, dok drugi čekaju da se ohladi kako bi uklonili prljavštinu. Dakle, koja je od ovih metoda čišćenja najbolja? Jon Cronin, osnivač i vlasnik firme Glimmer Cleaning Co., podijelio je svoj stručni odgovor za House Digest. Prema Croninu, metoda koju biste trebali odabrati ovisi o vašem cilju čišćenja.

"Čišćenje zagrijane rerne uklanja masnoću i ostatke hrane dok su mekani, što olakšava brisanje", objasnio je. "Međutim, zahtijeva oprez zbog vrućine. Čišćenje hladne rerne, s druge strane, savršeno je za dubinsko čišćenje. Možete koristiti hemijska sredstva za čišćenje ili prirodna rješenja bez opasnosti od opeklina", kaže Cronin.

Kontrola u Titovoj ulici: Policija uhvatila još jednog bahatog vozača i oduzela mu Audi

Kontrola u Titovoj ulici: Policija uhvatila još jednog bahatog vozača i oduzela mu Audi

Ako ste u nevolji i jednostavno morate brzo ukloniti hranu koja je pala na dno vaše rerne, razmislite o tome da to učinite prije nego se rerna potpuno ohladi. U tom slučaju bolje je čistiti zagrijanu rernu jer će se hrana lakše obrisati.

S druge strane, teško je dubinski očistiti sve zaprljane komponente vaše rerne kada su još tople na dodir. Morate uzeti vremena da se svi dijelovi dovoljno ohlade kako biste ih mogli očistiti bez opeklina. Zbog toga je dubinsko čišćenje rerne tek nakon što se potpuno ohladi sigurniji izbor.

Odličan savjet: Koristite ovu opciju u rerni - možete uštedjeti i do 25% struje!

Odličan savjet: Koristite ovu opciju u rerni - možete uštedjeti i do 25% struje!

Ako trebate očistiti rernu dok je još vruća, morate poduzeti nekoliko dodatnih koraka kako biste bili sigurni da je posao obavljen sigurno i temeljito. Jon Cronin je tačno opisao kako biste trebali čistiti rernu dok je još zagrijana.

Preporučuje da počnete tako da u rernu stavite zdjele prikladne za rernu napunjene vodom i octom. Sljedeći korak stručnjaka je "zagrijati rernu na nisku temperaturu 15 do 20 minuta kako bi se omekšala prljavština." Posude punjene octom stvorit će paru koja čisti vašu rernu i otpušta one zagorene mrlje od hrane kako bi se lakše uklonile.

Nakon što uklonite zdjele i isključite rernu, možete upotrijebiti nježnu četku za čišćenje kako biste istrljali te mrlje. Prije nego što uđete unutra, provjerite je li rerna još topla, ali ipak dovoljno hladna na sigurnoj temperaturi. Razmislite o korištenju rukavica za rernu i za zaštitu ruku. Na kraju temeljito osušite rernu vlažnom krpom, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije