Stručnjaci upozoravaju: Ne jedite konzerviranu hranu ako primijetite ove znakove

1
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci upozoravaju: Ne jedite konzerviranu hranu ako primijetite ove znakove
Foto: Pixabay / Konzerva

Stručnjak za higijenu upozorio je javnost da pojedine konzerve hrane – poput graha, tune ili juha – mogu skrivati opasne bakterije koje u najgorim slučajevima mogu dovesti do paralize, pa čak i smrti.

Kako je objavio Mirror, Paul Jackson, direktor kompanije specijalizirane za upravljanje otpadom, naglašava da oštećene konzerve mogu biti opasan izvor bakterije Clostridium botulinum, koja uzrokuje botulizam – rijetko, ali izuzetno ozbiljno trovanje koje napada živčani sistem.

"Duboka udubljenja na konzervama mogu uzrokovati mikropukotine koje omogućuju ulazak bakterija. Hrđa i ispupčenja također su znakovi da sadržaj konzerve može biti kontaminiran", upozorio je Jackson.

Pucnjava u Hrvatskoj: Muškarac ubio jednu ženu, drugu teško ranio

Pucnjava u Hrvatskoj: Muškarac ubio jednu ženu, drugu teško ranio

Šta treba izbjegavati?

Ako konzerva ima duboka udubljenja, zahrđalu površinu, vidljivo ispupčenje, ili prilikom otvaranja šiklja tekućinu ili ispušta neugodan miris, riječ je o ozbiljnim pokazateljima da je hrana potencijalno pokvarena i opasna za konzumaciju.

C. botulinum posebno lako preživljava u okruženjima bez kisika, kakva su zatvorene konzerve. Iako bakterije same po sebi nisu smrtonosne, u takvim uvjetima proizvode vrlo otrovne toksine koji mogu izazvati trovanje.

Simptomi trovanja botulinom uključuju mučninu, povraćanje, bolove u stomaku, ali i ozbiljnije znakove poput spuštenih kapaka, zamućenog vida, slabosti mišića lica, te poteškoća s disanjem i gutanjem. U teškim slučajevima dolazi do paralize, a oko 10 posto slučajeva završava smrtnim ishodom.

Kako pravilno čuvati konzerve?

Jackson savjetuje da konzerve držite u ormaru, dalje od sudopera ili drugih mjesta s varijacijama temperature. Ekstremna hladnoća može uzrokovati pucanje limenke, dok vlaga povećava rizik od hrđe i prodiranja bakterija.

Dodaje i da rok trajanja nije jedini faktor:

  • Hrana s visokom kiselošću (poput paradajza) ostaje sigurna do 18 mjeseci nakon isteka roka.
  • Hrana s niskom kiselošću (poput mesa i povrća) može biti sigurna čak 2 do 5 godina, ako se pravilno skladišti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije