Stručnjaci savjetuju: Usporite starenje s ovim zdravim namirnicama

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci savjetuju: Usporite starenje s ovim zdravim namirnicama
Foto: Pexels / Ilustracija

Borba protiv starenja trebala bi podrazumijevati daleko više aktivnosti od njege kože i nanošenja kreme za sunčanje, kažu stručnjaci, a tome da se osjećamo i izgledamo mladoliko uveliko može pomoći i pravilna prehrana.

Hrana koju jedemo je kao gorivo za naše tijelo i direktno doprinosi svim aspektima našeg zdravlja, posebno dugovječnosti i kognitivnim funkcijama.

"Uz pravilnu prehranu i fokus na ono što tijelo treba, moguće je izbjeći ili barem preokrenuti štetu uzrokovanu negativnim posljedicama iz prošlosti", rekao je za The Post psihijatar Dr. Raafat W. Girgis.

Robert Dacešin proveo 24 sata zaključan u pećini u Bosni i Hercegovini

Robert Dacešin proveo 24 sata zaključan u pećini u Bosni i Hercegovini

"Nikada nije prekasno", kaže on, jer su i tijelo i mozak dizajnirani da se sami izliječe. I iako se starenje ne može u potpunosti izbjeći, postupna degradacija fizioloških funkcija i rizik od određenih povreda i bolesti mogu se spriječiti odgovarajućim hranjivim tvarima.

"Zdrava prehrana pomaže poboljšati zdravlje mozga i spriječiti kognitivni pad", objasnila je Dr. Lisa Young, profesorica nutricionizma na Univerzitetu New York. A stručnjaci za svaku dob savjetuju ove namirnice:

Kelj, špinat, blitva i brokula

Jesensko čišćenje: Znate li kojih su pet najvažnijih stvari za očistiti i spremiti u kući?

Jesensko čišćenje: Znate li kojih su pet najvažnijih stvari za očistiti i spremiti u kući?

Prepuni su vitamina, minerala i vlakana, a istovremeno su niskokalorični i usporavaju kognitivno propadanje, te sadrže visoke nivoe A i C vitamina koji su oboje antioksidansi, što znači da pomažu u sprječavanju oštećenja ćelija. Osim toga, brokula sadrži i nitrate koji djeluju protiv starenja poboljšavajući cirkulaciju i protok krvi.

Avokado

Biljna ulja poput maslinovog i ulja avokada imaju mnogo hranjivih tvari, uključujući masne kiseline, mononezasićene masti i antioksidanse i izvrsna su opcija za smanjenje mogućnosti Alzheimerove bolesti i demencije.

Prelijte ih preko salate, namažite na sendvič ili ih upotrijebite kao zamjenu za maslac, dodavanje tih ulja u bilo koji obrok potaknuti će snagu mozga.

Mahunarke

Većina mahunarki je prepuna vlakana korisnih zdravlju srca, a također su vrhunski izvori proteina, složenih ugljikohidrata i mnoštva vitamina i minerala.

Ako odjeću sušite u zatvorenom prostoru: Ove probleme sa zdravljem možete imati

Ako odjeću sušite u zatvorenom prostoru: Ove probleme sa zdravljem možete imati

Osim toga, mahunarke su pristupačne i ukusne, te su pune B vitamina koji je posebno dobar za mozak i živčani sistem, te dokazano podržavaju kognitivnu funkciju.

Orašasti plodovi

Ovi hranjivi, zasitni i zdravi zalogaji pomažu u upravljanju zdravim nivoima holesterola, što može spriječiti bolesti srca i podržati rad mozga, a šaka badema, oraha, pistacija, indijskih ili brazilskih oraha daje dovoljnu dozu proteina, antioksidansa, vitamina, minerala i nezasićenih masti dobrih za srce.

Fermentirana hrana

Dokazano je da pruža niz zdravstvenih dobrobiti i bori se protiv starenja, hipertenzije, upala, dijabetičke, kancerogene i alergijske aktivnosti. Neki stručnjaci crijeva i mrežu živaca u crijevnom traktu nazivaju "drugim mozgom", a fermentirana je hrana zbog visoke koncentracije probiotika, bakterija, vitamina i minerala, jedan od najkorisnijih tipova hrane za zdravlje crijeva.

Devet stvari koje ne biste trebali usisavati

Devet stvari koje ne biste trebali usisavati

Također, pomaže i u održavanju zdravlja kože i sprječava pojavu akni, te istovremeno koži pruža zdravi sjaj, piše Večernji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije