Stopala su vam stalno hladna iako imate dobru obuću? Riješite se loše cirkulacije za samo 20 minuta

0
Radiosarajevo.ba
Stopala su vam stalno hladna iako imate dobru obuću? Riješite se loše cirkulacije za samo 20 minuta
Foto: Pexels / Ilustracija

Mnogi imaju problema sa lošom cirkulacijom, koja kad se ukombinuje sa sjedećim tipom posla, dovodi do konstatnog osjećaja hladnoće u nogama.

Problem slabe, tj. loše cirkulacije može da se riješi minimalnim ulaganjem truda u vježbe za koje je potrebno svega 15 do 20 minuta dnevno uz malo gimnastike koja je vrlo pogodna za širenje i sužavanje krvnih sudova.

Da, mnogi od nas skoro pa sve svoje radno vrijeme provedu u sjedećem položaju, ali to ne mora da bude tako. Savjetuje nam se da ustanemo, da prošetamo, razdrmamo malo naša stopala, a evo kakve vježbe se preporučuju i kao jutarnja rutina ili dobra gimnastika za slobodno vreme.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Prvo što nam se savjetuje da uradimo kada ustanemo je petominutno masiranje akupunkturnih tačaka. Počnite od ušnih školjki, preko resica, a završite na člancima i listovima, ta uputstva vrlo lako mogu da se pronađu, mada instinktivno već znamo gdje nam prija masaža. Takođee, stručnjaci preporučuju i nekoliko vježbi kojima se poboljšava cirkulacija i rješava osećaj hladnoće u stopalima.

Prvo istezanje, pa razgibavanje

Čim se probudite ujutru, nemojte odmah skakati iz kreveta, nego se dobro protegnite. Istezanje ruku i nogu, a zatim cijelog tijela idealan je početak dana, nakon čega možete ustati iz kreveta i preći na razgibavanje svojih zglobova.

Problem hladnih nogu: Četiri najčešća uzroka i kako izliječiti

Problem hladnih nogu: Četiri najčešća uzroka i kako izliječiti

Uhvatite svoje šake i vrtite da razgibate zglobove, a stopala vrtite na vrhocima prstiju. Nakon toga, također dok stojite, stanite na prste i spuštajte se na pete osjećajući mišiće kako se zatežu.

Posvetite pažnju i svom vratu tako što ćete okretati glavu nalijevo pa nadesno brojeći do 10, a zatim vrtite glavu u krug. Na kraju, spustite glavu skroz na prsa i pustite da vam težina glave iskrcka malo vrat.

Peta, prsti

Ove vježbe se svi sjećamo iz osnovne škole, a podrazumijeva naizmjenično podizanje peta i prstiju, čime se pumpa krv u stopala kada osjećate utrnulost ili hladnoću u stopalima.

Ovo je odlična vježba za one kojima se stopala smrznu dok sjede na poslu, a evo kako se pravilno radi: sjedite na stolicu uspravno, a zatim podignite prste u vazduh dok vam pete ostaju prilepljene na pod. Zatim podignite pete dok prsti ostaju pri podu, a vežbu završite ljuljanjem s peta na prste.

Stopala u smeru kazaljke na satu
Dok sedite uspravno na stolici, savetuje se da okrećete stopala u smeru kazaljke na satu bar 10 puta što povećava dotok krvi u stopala i poboljšava fleksibilnost.

Preporučuje se fizička aktivnost

Hodanje je, kako tvrde stručnjaci, jedna od boljih vježbi za lošu cirkulaciju i nije loše da počnete sa laganim šetnjama dva tri puta sedmično. Pored hodanja, plivanje se i te kako preporučuje, posebno onima koji žele da vežbaju bez opterećenja.

Joga je u posljednje vrijeme vrlo popularna vježba koja zahtjeva kontrolu disanja i tako povećava dotok krvi u mišiće i poboljšava cirkulaciju. Biciklizam je također odličan način da dođete do zdrave, normalne cirkulacije i da se riješite hladnih stopala, dok ples možda nije stvoren za svakodnevno pratkikovanje, ali je odličan za poboljšanje cirkulacije u celom telu, piše Žena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije