Zašto starenjem sve češće osjećamo hladnoću i kako to da spriječimo?

0
Radiosarajevo.ba
Zašto starenjem sve češće osjećamo hladnoću i kako to da spriječimo?
Foto: Pexels / Ilustracija/Ruke

Od gubitka mišićne mase do sve tanje kože... postoji niz uzroka zbog kojih je posve normalno osjećati hladnoću u starijoj dobi.

Tokom godina mnoge osobe sve više žude za toplim dekama i mekanim džemperima koji će ih u nešto starijoj dobi držati toplima i u hladnim zimskim danima. Doktori tvrde da je pojačan osjećaj hladnoće s godinama sve učestaliji te da se radi o posve normalnoj pojavi.

Naime, doktori tvrde da je starenjem ljudima sve teže zadržati toplinu tijela, odnosno da je uobičajen pojačan osjećaj hladnoće s godinama. Ipak, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da sebi olakšate ovu često nelagodnu pojavu.

Predrag Kojović: "Mogli smo biti odlični đaci, sada molimo za dodatni rok"

Predrag Kojović: "Mogli smo biti odlični đaci, sada molimo za dodatni rok"

Zašto osjećate hladnoću?

"Koža postaje tanja kako starimo, gubi neke stanice, ali i dodatno gubi masni sloj", objasnila je dr. June McKoy, koja upoređuje masni sloj kože s izolacijom u kući - namijenjen je održavanju toplote. Kako gubimo dio tog sloja, naše tijelo gubi sposobnost da se održi toplim kao nekad.

Ovaj gubitak masti posebno se događa u nogama i rukama, zbog čega je važno staviti veću pozornost na ova područja kako biste manje osjećali hladnoću u cijelom tijelu.

Zašto smo zimi stalno umorni i kako to popraviti?

Zašto smo zimi stalno umorni i kako to popraviti?

Također, ljudi u starijoj dobi gube mišićnu masu, ističu stručnjaci.

"Tendencija je gubitka od tri do osam posto mišića svake decenije, počevši od dobi od 30 godina. Dakle do dobi od 65 godina mnoge osobe izgubile su 10% ili više mišićne mase, a do dobi od 80 godina 30% ili više", rekao je dr. James Powers.

To ne samo da utječe na fizičku moć, već i na osjećaj toplote u tijelu, jer mišići aktivno koriste kisik i tim procesom podižu tjelesnu temperaturu.

Kako spriječiti ovaj osjećaj?

Naravno, deke i džemperi uvijek su dobar način da vam bude toplo - pogotovo kako ulazimo u kasnu jesen i zimu. Osim toga, Powers je rekao da slojevito odijevanje i boravak u toplom okruženju općenito mogu biti korisni.

Tjelesna kondicija također može puno pomoći. Vježbanjem možete usporiti jednog od krivaca za osjećaj hladnoće - gubitak mišićne mase. Osim toga, to je dobar način da se općenito osjećate bolje.

"Svi obično osjećamo hladnoću ako smo nepokretni, pa ako već s godinama imate sklonost osjećati hladnoću, jednostavno se krećite", dodala je dr. Ariel Green.

To može značiti odlazak u šetnju, vožnju bicikla ili izvođenje jednostavnih vježbi snage dok sjedite. Za trening snage na stolici predlaže korištenje pune boce ili konzerve te njihovo podizanje nekoliko puta za veću učinkovitost.

"Glavna stvar je jednostavno se kretati što više možete. Osim održavanja topline, vježbanje može pomoći zdravlju srca, mentalnom zdravlju i smanjiti rizik od povreda. Drugim riječima, vježbanje je dobitak na svim nivoima", poručila je dr. Green.

Kada treba otići doktoru?

Stručnjaci naglašavaju da je riječ o posve normalnom stanju, no pojačana hladnoća primjetna je kao simptom dijabetesa, loše cirkulacije ili zatajenja srca pa ako vas ovo stanje zabrinjava, nije loše naručiti se za medicinske pretrage i razgovor s doktorom, piše Tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije