Stavite ovo uz krastavac: Ostat će svjež oko dvije sedmice

1
Radiosarajevo.ba
Stavite ovo uz krastavac: Ostat će svjež oko dvije sedmice
Foto: Pixabay / Krastavci

Krastavac, osvježavajuće, hrskavo i niskokalorično povrće, nezaobilazan je dodatak mnogim ljetnim jelima, od salata, sendviča i smoothieja do laganog variva.

Međutim, već nakon nekoliko dana njegova skladištenja može postati mekan, mlitav i kašast. Priznajte, koliko ste puta kupili krastavac, pospremili ga i onda u vrijeme ručka razočarano shvatili da je neupotrebljiv za jelo?

Jeste li ga jednostavno zaboravili ili ste ga možda krivo skladištili? Ovog je trenutka odgovor možda i nebitan, no kako vam se to sljedeći put ne bi dogodilo, pogledajte što je napravila Ann Taylor Pittman s gastroportala The Kitchn.

Vrhovni sud FBiH zabranio direktoru Aerodroma Sarajevo Saninu Rameziću obavljanje dužnosti

Vrhovni sud FBiH zabranio direktoru Aerodroma Sarajevo Saninu Rameziću obavljanje dužnosti

Ona, se odvažila na jedan eksperiment: isprobala je čak devet metoda skladištenja krastavca i pronašla najbolji način kako ga održati svježim više od dvije sedmice!

Isprobala je, među ostalim, držati ga na sobnoj temperaturi na kuhinjskom pultu, omotanog u vratima frižidera, a odlučila se i na jedan bizaran potez: krastavac ostaviti u frižideru u plastičnoj vrećici s metalnom kašikom. Od ukupno devet isprobanih načina, jedan je polučio izvrsne rezultate - krastavac je ostao svjež čak 19 dana! Ta je metoda uključivala papirnati peškir i vrećicu s patentnim zatvaračem.

Ovo povrće vole mnogi: Naučnici tvrde da ima negativne efekte na zdravlje

Ovo povrće vole mnogi: Naučnici tvrde da ima negativne efekte na zdravlje

"Metoda skladištenja podrazumijeva da svaki krastavac zasebno zamotate u papirnati peškir, stavite ih zajedno u vrećicu s patentnim zatvaračem, zatvorite vrećicu i pohranite u frižider", rekla je Ann Taylor Pittman, dodajući kako je odabrala gornju policu u frižideru za spremanje. Detaljno je opisala proces.

"Osmog dana bila je primjetna kondenzacija na unutarnjim stijenkama vrećice, što me zabrinulo. Papirnati peškiri bili su vlažni, ali krastavci su bili u besprijekornom obliku", istaknula je.

U eksperimentu je koristila više vrsta krastavaca, pri čemu je primijetila da engleski (sorta bez sjemenki) i perzijski (spadaju u kategoriju bez podrigivanja) traju dulje kad su pohranjeni na ovaj način u usporedbi s tradicionalnim krastavcima s debelom korom i krastavcima za kiseljenje.

Žena otkrila tajnu kako da krastavac ne bude gorak: Treba slijediti dva pravila

Žena otkrila tajnu kako da krastavac ne bude gorak: Treba slijediti dva pravila

"Šesnaestog dana, tradicionalni krastavac i krastavac za kiseljenje uvenuli su i postali pomalo sluzavi, dok su engleski i perzijski ostali svježi još tri dana, što znači da mogu trajati čak 19 dana, ako se pravilno skladište", istaknula je.

Usput rečeno, metoda s metalnom kašikom prošla je iznenađujuće dobro, smjestila se na drugom mjestu. Uz nju su krastavci ostali svježi 14 dana.

"Nemam pojma zašto je ova metoda tako dobro funkcionirala u održavanju krastavaca svježima toliko dugo, a nisam mogla pronaći objašnjenje ni na internetu. Priznajem da sam bila prilično skeptična, ali sam svakim danom, kako sam provjeravala krastavce, sve više vjerovala u ovu metodu", opisala je, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije