Stavite li samo jedan komadić sapuna u cipele, ukućani će vas moliti da to ponavljate svaki dan

0
Radiosarajevo.ba
Stavite li samo jedan komadić sapuna u cipele, ukućani će vas moliti da to ponavljate svaki dan
Foto: Pixabay / Sapun / Ilustracija

Recikliranje i prenamjena u domu nije stvar isključivo uštede ili održivog (zelenog) života, nego i principa. Ako ste nešto platili, zašto to ne biste maksimalno iskoristili? Uzmimo za primjer tvrde sapune, čiji se ostaci sedmicama (ako ne i dulje) vrte po posudicama u kupaonici, a zatim najčešće - nakon što odjurimo u trgovinu po novi sapun - završe u otpadu jer nam nisu praktični i često iskliznu iz ruke.

Međutim, postoji niz načina kako iskoristiti te ostatke sapuna: kao zamjenu gela za tuširanje, za uklanjanje mrlja s odjeće, kao deterdžent za čišćenje po kući... Što je najbolje, manje su štetni za okoliš od nekih drugih proizvoda koji nerijetko dolaze u plastičnim ambalažama.

Ideja 1: Vrećica za sapun

Sitni ostaci sapuna mogu se skupljati u vrećici za sapun, koja se može koristiti kao dodatak za pranje, piling i tuširanje u čvrstom formatu. Periva vrećica može se kupiti u trgovini, a može se i izraditi kod kuće od pamuka, sisala, najlona, vune... Ostaci sapuna u vrećici bolje će se zapjeniti u dodiru s vodom, a laganim kružnim pokretima može se čistiti koža.

SDA objavila dokument na 14 stranica: Pročitajte 'Hronologiju Trojkinog popuštanja i izdaje'

SDA objavila dokument na 14 stranica: Pročitajte 'Hronologiju Trojkinog popuštanja i izdaje'

Ideja 2: Borba protiv neugodnih mirisa

Smrde vam cipele? Iz torbe za teretanu se šire čudni mirisi? U ormaru s posteljinom je ustajao zrak? Rješenje za sve tri situacije krije se u komadiću sapuna. Naime, ostatak sapuna stavite na komad tkanine ili napravite malu vrećicu od kuhinjskog ubrusa te položite u cipelu, torbu, ormar... Bitno je samo da sapun bude suh. Za veću učinkovitost možete koristiti i nekoliko komadića sapuna. Za par dana osjetit ćete razliku.

Ideja 3: Tekući sapun

Ukoliko ste skupili pozamašnu količinu sitnih ostataka sapuna, pretvorite ih u tekući sapun za svoj dozator. Lakše je nego što mislite.

Neobičan trik: Na ovaj način se možete riješiti smrada cigareta iz vaše kuće

Neobičan trik: Na ovaj način se možete riješiti smrada cigareta iz vaše kuće

Za izradu tekućeg sapuna potrebno je:

- 100 grama sapuna (ostataka)

- 1 mala kašika glicerina

- 1 litra vode.

Ostatke sapuna naribajte na kuhinjskom ribežu i stavite u lonac na štednjak, umiješajte glicerin i vodu te lagano zagrijavajte smjesu. Pazite da ne prokuha. Kad se sapun otopi, ostavite ga da se ohladi preko noći. Smjesu nemojte stavljati u hladnjak, samo je ostavite na sobnoj temperaturi. Sljedeći dan izradite smjesu štapnim mikserom. Ako je tekući sapun previše krut, pažljivo dodajte malo vode i ponovno sve sjedinite mikserom.

Ideja 4: Sapun od ostataka sapuna

Od velike količine ostataka možete izraditi i novi tvrdi sapun. U većem loncu na šporetu zagrijte vodu te na pari, u manjoj posudi, otopite ostatke sapuna uz povremeno miješanje. Tekuću smjesu ulijte u jedan ili više kalupa, ostavite da se malo ohlade i stavite u hladnjak preko noći, poželjno je i par dana. Novi sapun pažljivo izvadite iz kalupa te ga omotajte u tkaninu da odstoji prije nego ga počnete koristiti.

Napravite sami prašak za veš i uštedite novac: Potrebna su vam samo tri sastojka

Napravite sami prašak za veš i uštedite novac: Potrebna su vam samo tri sastojka

Ideja 5: Čvrsti šećerni piling

Ostatke sapuna naribajte na sitne komadiće i isipajte u lonac, dodajte ulje i zagrijte smjesu na šporetu. Nakon što se komadići sapuna otope, ostavite smjesu da se kratko ohladi, zatim dodajte šećer. Sve to dobro promiješajte i ulijte u kalupe. Pustite šećerni piling da odstoji preko noći u hladnjaku. Vaš wellness trenutak je spreman, piše Dom i dizajn.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije