Stara praksa: Na ovaj način možete otkriti jesu li borovnice dovoljno zrele i slatke

1
Radiosarajevo.ba
Stara praksa: Na ovaj način možete otkriti jesu li borovnice dovoljno zrele i slatke
Foto: Pixabay / Borovnice

Borovnice, fine, plave, moćne bobice koje imaju malo kalorija, ali su bogate vlaknima, vitaminima i antioksidansima, mnogima su među omiljenijim voćem.

Mogu se uzgajati čak i na balkonu, a zatim koristiti za pripremu raznih, slatkih, pa i slanih jela.

Za njih se kaže da mogu poboljšati zdravlje srca, rad mozga i oporavak mišića, a kao i sa svakim voćem najbolje ih je jesti sirove. Onako zrele i slatke.

Fury je bio siguran u svoju pobjedu: Pogledajte njegovu reakciju kad je Usyk proglašen pobjednikom

Fury je bio siguran u svoju pobjedu: Pogledajte njegovu reakciju kad je Usyk proglašen pobjednikom

Iako njihova sezona počinje tek sredinom juna i traje do augusta, mogu se pronaći u brojnim trgovinama, a nerijetko se zna dogoditi da umjesto zrele i slatke bobice zagrizete kiselu i tvrdu bobicu. Neki to zamjeraju dobavljačima, tvrdeći da se dio nedovoljno zrelih borovnica namjerno pakuje kako bi mogle duže stajati u frižiderima.

Srećom, postoji jedan jednostavan trik za određivanje koje su borovnice zrele i slatke, a koje kisele. Sve što vam treba je zdjela vode, piše Chowhound.com.

Kada u zdjelu s vodom ubacite borovnice, one zrele i slatke će potonuti na dno, dok će nedovoljno zrele i kisele plutati.

Nikako nemojte držati limun u posudi s ovim voćem

Nikako nemojte držati limun u posudi s ovim voćem

Sve se svodi na to koliko šećera ima u svakoj bobici. Prema Allrecipesu, "zbog šećera, zrela borovnica ima veću specifičnu težinu od vode, tako da će potonuti".

S druge strane, nedovoljno zrela borovnica ima manje šećera i nižu specifičnu težinu od vode, zbog čega pluta. Ista se praksa koristila među velikim proizvođačima u osamdesetim godinama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije