Stara praksa: Na ovaj način možete otkriti jesu li borovnice dovoljno zrele i slatke
Borovnice, fine, plave, moćne bobice koje imaju malo kalorija, ali su bogate vlaknima, vitaminima i antioksidansima, mnogima su među omiljenijim voćem.
Mogu se uzgajati čak i na balkonu, a zatim koristiti za pripremu raznih, slatkih, pa i slanih jela.
Za njih se kaže da mogu poboljšati zdravlje srca, rad mozga i oporavak mišića, a kao i sa svakim voćem najbolje ih je jesti sirove. Onako zrele i slatke.
Sestra preminule Džejle Drapić u teškom stanju zbog zuba: 'Liječila se kod istog stomatologa'
Iako njihova sezona počinje tek sredinom juna i traje do augusta, mogu se pronaći u brojnim trgovinama, a nerijetko se zna dogoditi da umjesto zrele i slatke bobice zagrizete kiselu i tvrdu bobicu. Neki to zamjeraju dobavljačima, tvrdeći da se dio nedovoljno zrelih borovnica namjerno pakuje kako bi mogle duže stajati u frižiderima.
Srećom, postoji jedan jednostavan trik za određivanje koje su borovnice zrele i slatke, a koje kisele. Sve što vam treba je zdjela vode, piše Chowhound.com.
Kada u zdjelu s vodom ubacite borovnice, one zrele i slatke će potonuti na dno, dok će nedovoljno zrele i kisele plutati.
Nikako nemojte držati limun u posudi s ovim voćem
Sve se svodi na to koliko šećera ima u svakoj bobici. Prema Allrecipesu, "zbog šećera, zrela borovnica ima veću specifičnu težinu od vode, tako da će potonuti".
S druge strane, nedovoljno zrela borovnica ima manje šećera i nižu specifičnu težinu od vode, zbog čega pluta. Ista se praksa koristila među velikim proizvođačima u osamdesetim godinama.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.