Stalno čupkate zanoktice? Možda patite od malo poznatog mentalnog stanja

0
Radiosarajevo.ba
Stalno čupkate zanoktice? Možda patite od malo poznatog mentalnog stanja
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Dermatolozi upozoravaju kako stalna želja za trganjem kože može biti znak mentalnog zdravstvenog stanja.

Zanoktice su jedan od najiritantnijih kozmetičkih problema, a mnogi ne mogu odoljeti stalnom čupkanju i trganju kože. Komadići kože, koji se pojavljuju pored nokta, često se zakače za odjeću ili nakit i mogu izgledati neugledno.

Ali sada dermatolozi upozoravaju da stalna želja za trganjem kože može biti znak mentalnog zdravstvenog stanja.

Nestvarna gužva na izlazu iz Sarajeva: Nepregledna kolona automobila do naplatnog mjesta Bradina

Nestvarna gužva na izlazu iz Sarajeva: Nepregledna kolona automobila do naplatnog mjesta Bradina

Konstantan poriv da čeprkate po koži izdajnički je znak bolesti zvane dermatilomanija – prema službenoj definiciji malo poznatog tipa opsesivno kompulzivnog poremećaja (OKP). Tačan uzrok nije u apotpunosti poznat, ali stres i tjeskoba mogu pogoršati simptome.

Slično OKP-u

Iako se smatra oblikom opsesivno kompulzivnog poremećaja postoje ključne razlike. Naprimjer, problem s kožom ne dolazi uvijek uz opsesivne misli, a osobe s OKP-om obično se ne ozljeđuju namjerno.

Stanje najviše pogađa žene i one koji pate od tjeskobe, pokazuju studije, a može biti potaknuto velikim životnim traumama.

Četiri kućna 'izbjeljivača' kojima se možete riješiti požutjelih noktiju

Četiri kućna 'izbjeljivača' kojima se možete riješiti požutjelih noktiju

Ključni element dermatilomanije je nemilosrdno trganje kože, do te mjere da ono počinje ometati svakodnevni život bilo zbog povrede ili stresa. Prema klinici u Clevelandu, postoje dvije vrste čupanja kože kod dermatilomanije, prenosi Daily Mail.

Fokusirano čupkanje najviše je povezano s povredama jer su ta mjesta podložnija infekcijama.

Istraživanja pokazuju da specifične vrste kognitivne bihevioralne terapije i antidepresivi, koji se koriste za liječenje anksioznih poremećaja, mogu učinkovito ublažiti ovu neprivlačnu naviku.

@footdocdana

#duet with @✨B.U.Tea✨ a subset of body-focused repetative behaviors. The exact cause is not fully understood, but stress and anxiety can exacerbate symtoms #dermatillomania #skinpicking #doctor

♬ Never Beaten - Nora Gallo

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije