Šta zaista podiže šećer u krvi? Nije samo desert, a neke namirnice su označene kao 'zdrave'
Stabilan šećer u krvi nekada je bio briga samo dijabetičara, ali ovaj zdravstveni marker je tiho postao središnji dio svakodnevnog blagostanja.
Nauka pokazuje da šećer u krvi utiče na mnoge različite aspekte tijela, uključujući energiju, raspoloženje, mentalno stanje i još mnogo toga, piše Vogue.
Glukoza dolazi iz svega što jedete - i kao odgovor, tijelo stvara inzulin kako bi je premjestilo u naše ćelije kao gorivo. Jedenje neuravnoteženog obroka može rezultirati skokom glukoze, što je kada šećer u krvi brzo poraste iznad normalnog raspona - a zatim se obično vrati nazad jednako brzo.
Semir Efendić za Radiosarajevo.ba: "Ideologija kojoj robuje Max Primorac učestvovala u Holokaustu"
"Dugoročno gledano, što više skokova imate, veća je vjerovatnoća da ćete razviti dijabetes tipa 2", rekla je biohemičarka Jessie Inchauspé u prošlosti za Vogue. Kada glukoza prečesto raste, inzulin djeluje prekovremeno i tijelo postaje manje osjetljivo, proces poznat kao inzulinska rezistencija. Istraživanja su otkrila da nešto manje od polovine Amerikanaca ima inzulinsku rezistenciju, što može dovesti do drugih zdravstvenih problema poput kardiovaskularnih bolesti.
"Kada želimo znati hoće li neka hrana povećati nivo glukoze, ne gledamo samo na sadržaj šećera, već i na sadržaj škroba, koji se također pretvara u glukozu tokom probave", otkriva Inchauspé. "Sadržaj masti i proteina također je važan faktor jer oni smanjuju taj skok."
Najčešći problem sa voćem u kuhinji: Evo kako da se riješite dosadnih mušica
To znači da klasični krivci - tj. slatka hrana - uzrokuju skokove glukoze u vašem tijelu. Možda ćete se iznenaditi kada saznate da su mnoge od njih zapravo namirnice koje smo prethodno označili kao "zdrave". U nastavku razmatramo četiri uobičajene namirnice koje izazivaju skokove šećera u krvi - plus zamjene koje pomažu u kontroli tog skoka.
"Goli" ugljikohidrati
Ugljikohidrati pružaju tijelu brzu dozu energije jer se brzo pretvaraju u šećer. Nedostatak? Oštar porast, a zatim nagli pad, kada se jedu sami.
Zamjena: Pokušajte ukomplicirati svoje ugljikohidrate - tj. uparite ih s proteinima, vlaknima ili zdravim mastima kako biste usporili apsorpciju i nagli porast glukoze (vlakna, proteini i masti odgađaju pražnjenje želuca, što znači da glukoza postupnije ulazi u krvotok). To može izgledati kao kriška tosta s avokadom i rukolom posutom odozgo, tjestenina s povrćem i izvorom proteina ili voće s orašastim plodovima.
Sok
Svježi voćni sok može izgledati blagotvorno, ali tokom procesa cijeđenja, vlakna koja se nalaze u voću se uklanjaju - a bez vlakana, sok pruža brzu dozu šećera. To je zato što se fruktoza, prirodni šećer u voću, prerađuje drugačije od glukoze. Kada se unosi u koncentrovanom obliku bez vlakana, može preopteretiti jetru i vremenom doprinijeti inzulinskoj rezistenciji.
Zamjena: Birajte mješavine s puno povrća (špinat, kelj, krastavac) ili, još bolje, jedite cijelo voće kako biste uz mikronutrijente unijeli i vlakna.
Kako očuvati svježinu gljiva: Trajat će vam i do sedam dana
Redoslijed obroka
Istraživanja pokazuju da jednostavna promjena redoslijeda jela može ublažiti skok glukoze u obroku. Ovaj princip nije nov. Većina tradicionalnih dijeta slijedi istu logiku, počevši sa sirovim povrćem ili kiselim krastavcima prije ugljikohidrata.
Promjena: Počnite s povrćem, pređite na proteine i masti, a završite s ugljikohidratima. Ne mijenja se ono što jedete, već samo kada i kako to prerađujete.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.