Šta napraviti ako stanete na ježa, kako tretirati opekotine, ubode, vodu u uhu...

Radiosarajevo.ba
Šta napraviti ako stanete na ježa, kako tretirati opekotine, ubode, vodu u uhu...
Foto: Miranda Cikotić/Pixsell / Plaža Bačvice

Pročitajte genijalne savjete za rješavanje najčešćih tegoba na ljetovanju za odrasle i djecu!

VODA U UHU
Plivanje, skakanje, loptanje u plićaku... U moru bismo mogli biti satima. Ali nakon kupanja mnogima se dogodi da voda ostane u uhu, zbog čega slabi sluh i povećava se rizik od infekcije. Ako vam se to dogodi, i ne prođe tokom pola sata od izlaska iz mora, možete poduzeti neku od sljedećih stvari: - protresite glavu ili je nagnite prema ramenu i lagano tresite - na uho stavite topli dlan, zadržite oko pola minute, pa maknite.

Ponovite tri do četiri puta - može pomoći i ako legnete na stranu u kojoj je voda - kombinacija alkohola i sirćeta u omjeru 1:1 u obliku kapi za uši učinkovita je ako prethodne metode ne funkcioniraju. Alkohol pomaže ispariti vodu, a ocat će spriječiti rast bakterija. Svakako koristiti steriliziranu kapaljku i ne stavljati više od tri kapi - isprobajte brzo naginjanje glave na stranu, pritom držeći dlan čvrsto preko uha što će stvoriti vakuum koji će pomoći izvući vodu.

OPEKOTINE
Hladni oblozi vode ublažit će pečenje, a kožu nakon dva dana mažite neutralnim hranjivim kremama. Svježe opekotine nemojte prati sapunom i gelovima za tuširanje. Ledene obloge (primjerice vrećice smrznutog povrća) ne stavljajte direktno na kožu, nego ih omotajte prije u čistu krpu. Kad se crvenilo smiri, koža će se ljuštiti i nastat će nova, mlada koža koja je vrlo osjetljiva te je ne bi trebalo izlagati suncu. Tek nakon potpunog oporavka, čije trajanje ovisi o tipu kože, možete se vrlo postupno te uz primjenu krema s visokim zaštitnim faktorom ponovno izložiti suncu, ali isključivo u rano jutro ili poslije 17 sati.

Evo još nekoliko jednostavnih savjeta za ublažavanje posljedica opekotina: - dodajte šolju bijelog (alkoholnog) octa u kadu s mlakom vodom i namačite se 15-ak minuta. Sirćetna kiselina djeluje protuupalno i ublažit će bol i pečenje. Sirće možete koristiti i tako da njime natopite oblog. - stari narodni lijek - oblozi od listova kupusa ili zelene salate - zaista pomaže i olakšava bol. Koristite ih hladne iz frižidera i savršeno će vas rashladiti. Nabavite i kantarionovo ulje, u Dalmaciji se smatra lijekom za sve kožne tegobe, i to ne bez razloga. Mažite opečenu površinu tankim slojem nakon što ste je dovoljno dugo hladili.

UBODI
Komarci i drugi ljetni napasnici jedna su od (rijetkih) loših strana ljeta. Koliko god koristili sredstvo protiv uboda i okružili se svježim mirisnim bosiljkom (čiji ih miris odbija), neminovno ćete prije ili poslije završiti s pokojim ubodom. Evo kako si možete olakšati ako nemate pri ruci kremu koja ublažava svrbež: prvi je korak da, ako ga imate pri ruci, na mjesto uboda stavite kockicu leda ili nešto hladno da smiri oteklinu i smanji otečenost - a sigurno imate u kuhinji sodu bikarbonu.

Soda bikarbona je blago alkalna tvar koja može pomoći u neutraliziranju pH kože te tako smanjiti upalu na površini kože i ublažiti bol i pečenje.

Možete otopiti malo sode bikarbone u lavoru i namakati mjesto uboda 30 minuta ili pomiješajte sodu bikarbonu sa sasvim malo vode tako da dobijete gustu pastu te je nanesite direktno na mjesto uboda - na mjesto uboda stavite komadić kore od banane unutrašnjom stranom okrenutom prema ubodu.

Šećeri iz kore banane navodno smiruju upalu i izvlače tekućinu iz uboda - aromatični listovi bosiljka sadrže kamfor i timol, dvije tvari koje mogu ublažiti svrbež. Možete zdrobiti nekoliko listića bosiljka i nanijeti na mjesto uboda, a možete i utrljati kap eteričnog ulja bosiljka - kao što ohlađene vrećice čaja mogu smanjiti otečenost oko očiju, mogu ublažiti i oteklinu na mjestu uboda.

Tanini u čaju imaju adstringentno djelovanje te izvlače tekućinu iz uboda. Vrećicu čaja položite na mjesto uboda i ostavite da djeluje desetak minuta.

MORSKI JEŽ
Jedna je od najneugodnijih ljetnih tegoba kad stanete na morskog ježa. Od malih nogu su nas učili da je more čisto upravo tamo gdje se skupljaju morski ježevi, no ako dobro ne pazite, potraga za kristalno čistim morem mogla bi vas stajati mira i zdravlja te vam upropastiti godišnji odmor. Kad stanete na ježa, prvo što morate napraviti, koliko god bolno i mukotrpno bilo, jest izvaditi iglice pincetom. Pripazite da je sterilna. Prije nego što krenete u ovu "operaciju", omekšajte kožu oko uboda. To ćete najbolje postići toplom vodom. Velika je vjerojatnost da će tijelo samo izbaciti neke iglice, no vjerojatno ćete ih morati vaditi sami. Bodlje se moraju što prije izvaditi jer postoji opasnost od gnojne infekcije. Kad vadite iglice, pripazite da ih ne slomite. Vadite ih što nježnije i kada ste gotovi, mjesto uboda obavezno dezinficirajte. Mnogi smatraju da je iglice koje su premalene da biste ih izvadili pincetom najbolje politi sokom svježe smokve kako bi izašle same, no postoji mnogo bolji način.

Mjesto uboda polijte voskom i pustite da se osuši. Sitne bodlje bi trebale izaći s voskom. Ako ne možete sami izvaditi bodlje, obavezno se javite liječniku. I nemojte zaboraviti tretirati mjesto uboda i nakon što ste ih sve izvadili.

Mjesto uboda obavezno još jednom očistite i nanesite antibiotsku mast. Ako nemate takvu mast pri ruci, ranu dobro očistite sapunom i nabavite je što prije. U međuvremenu će poslužiti i sredstvo za dezinfekciju kako biste spriječili infekciju.

MEDUZA I VLASULJE
Većina zna za priču da za kožu opečenu meduzom pomaže mokraća, što smo mogli vidjeti i u kultnoj seriji "Prijatelji". U toj sceni koja je, po nekima, prerasla u medicinsku činjenicu, Monicu opeče meduza, pa ona i ekipa prakticiraju narodnu mudrost: treba se popiškiti na opečeno mjesto jer to olakšava bol i peckanje. Izbor naravno padne na Joeyja. Na internetu se ne može naći porijeklo te "mudrosti", ali se može naći niz iskustava ljudi koji su je iskušali. Ukratko, oni koji su je testirali uglavnom se nisu osjećali bolje - i dalje je peklo, a sad su još imali i mokraće po sebi. Zato je od mudrosti iz serije ipak bolje slušati liječnike.

"Na mjestu dodira žarnica meduze nastaje kontaktna reakcija kože, dermatitis. Javlja se crvenilo, otok, sitni mjehuri. To prati pečenje, žarenje i bol", objašnjava dubrovačka dermatologinja dr. Ana Bakija Konsuo i dodaje kako su, srećom, simptomi najčešće blagi.

Rjeđe, osoba koju opeče meduza može imati i glavobolje, mučnine ili povraćati pa mora k liječniku. U većini slučajeva, ipak, dovoljna je samopomoć.

"Izađite iz mora, morskom vodom dobro isperite zahvaćeno područje kako bi odstranili preostale dijelove meduze odnosno žarnice s površine kože. Nemojte trljati, pritiskati. Nemojte koristiti svježu vodu jer će ona aktivirati preostale žarnice i pogoršati simptome", objasnila je doktorica.

Najbolje je na zahvaćeno područje što prije staviti hladne obloge ili ako vam je dostupan alkohol, onda alkoholne. Recimo, s rakijom. Ipak, najpoznatiji lijek je kvasina, sirće. Australci, u čijim vodama žive neke od najopakijih meduza na svijetu preporučuju i kombinaciju sirćeta (posebno bijeli destilirani i jabučni) i sode bikarbone. Kažu, gusta pasta od tih sastojaka, istraživanjima dokazano, najbolje neutralizira otrove iz žarnica.

UBOD PČELE ILI OSE
Odmah izvući žalac (pčela) i na mjesto uboda staviti nešto od sljedećih priručnih sredstava: nakvašena tableta aspirina ili andola, kalodont, vatu natopljenu u otopinu sode bikarbone ili sirćeta držati 20-ak minuta... Ako se radi o ubodu u glavu ili vrat ili o alergijskoj reakciji - što hitnije liječniku!

RIBLJA KOST U GRLU
Osjećaj je vrlo neugodan, a lijek je običan i obično poznat - sažvakati i progutati dobar komad mekog dijela kruha. Također pomaže gutljaj kvasine ili čistog limunova soka

Šta kupiti u apoteci pred polazak na godišnji

FLASTERI
Ono što nikako ne smijete zaboraviti su flasteri. Flasteri će vas spasiti u nebrojeno situacija - od žuljeva do posjekotina. Najbolje bi bilo da ponesete nekoliko flastera različitih veličina. 

DEZINFEKCIJSKO SREDSTVO ZA POSJEKOTINE I OGREBOTINE
Alkoholne maramice, sprejevi ili gelovi za dezinfekciju rana poslužit će u situacijama ako se porežete pa trebate dezinficirati ranu. Možete ponijeti i samo alkohol, ali ovo je mnogo praktičnije za nositi. 

GEL/SPREJ ZA DEZINFEKCIJU RUKU
Gelovi za dezinfekciju ruku vrlo su bitni jer kada putujete, često niste u blizini toaleta, čiste vode i sapuna, a ovi gelovi ubijaju većinu bakterija na rukama. Ipak, čim stignete na mjesto gdje ima toaleta, operite ruke vodom i sapunom.

TABLETE PROTIV BOLOVA I BOLESTI PUTOVANJA
Migrene, vrtoglavica, povišena temperatura, povraćanje i proljev često se javljaju tijekom putovanja te je korisno imati te lijekove u maloj putnoj ljekarni. 

TOPLOMJER
Budite spremni. Tijekom putovanja možete razviti prehladu, gripu ili upalu te je vrlo bitno pratiti temperaturu, što će biti mnogo lakše ako imate vlastiti toplomjer. 

PINCETA
Ne, ne mislimo da morate ponijeti pincetu kako biste mogli počupati obrve. Pinceta će dobro doći u situacijama ako se ubodete na morskog ježa.

ZAVOJI, STERILNE KOMPRESE I SAMOLJEPLJIVA MEDICINSKA TRAKA
Uvijek je dobro na putu imati sterilne komprese, gazu i ljepljivu traku za tretiranje ozljeda. 

MAKAZICE
Škarice će vam trebati, među ostalim za rezanje zavoja, no pazite da ih ne nosite u putnoj prtljazi. 

SPREJ PROTIV KOMARACA
Ako putujete na toplije destinacije, obavezno ponesite sprej protiv komaraca i kremu sa zaštitnim faktorom. Dobro će doći i sredstvo za mazanjue nakon uboda komarca. 

KAPI ZA OČI
Kapi za oči, odnosno umjetne suze je dobro imati ako dugo putujete pa su oči nadražene, a dobro dođu i ako vam nešto upadne u oči pa ih trebate isprati, a nemate vode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije