Šta je to Higgsov bozon?

Radiosarajevo.ba
Šta je to Higgsov bozon?

Neuhvatljivi Higgsov bozon je danas, izgleda, napokon otkrivena nakon više od 48 godina i nekoliko milijardi dolara utrošenih u potragu. Čestica je dobila ime po britanskom znanstveniku Peteru Higgsu, teoretičaru fizike sa sveučilišta u Edinburghu. 

Ono što je i važnije od Higgsovog bozona je tzv. Higgsovo polje - hipotetičko sveprisutno kvantno polje koje, ako postoji, je odgovorno za davanje mase pojedinim česticama. Kada govorimo o konkretnom polju govorimo o prostoru od kojega je, prema hipotezi, sačinjen cijeli naš svemir. 

Nakon što fundamentalna čestica prođe kroz polje i pritom dobije svoju osnovnu masu, ostavlja trag, a taj trag je Higsovi bozon.  

Trag ostaje u izuzetno kratkom vremenu i do njega je nemoguće doći bez sofisticirane opreme kao što je tzv. "Veliki hadronski sudarač" (LHC). 

LHC se nalazi u 27 km dugom tunelu, 175 metara ispod francusko-švicarske granice u blizini Ženeve

Otkriće Higgsova bozona bi značilo da je teorija teoretičara Higgsa tačna i da čestice zaista dobivaju masu kroz proces kretanja u spomenutom teoretskom polju. 

To bi bio veliki napredak za znanost u procesu istraživanja subatomskih elemenata, možda čak i promjena paradigme. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije