Šta je aerosol i zašto je opasan u doba koronavirusa: Da li seks prenosi COVID-19

Radiosarajevo.ba
Šta je aerosol i zašto je opasan u doba koronavirusa: Da li seks prenosi COVID-19
Foto: Pexels / Ilustracija

Osjetimo kada nam je neko preblizu, budi se nagon odbojnosti. Spremnosti na udaljavanje ili akciju. Vremenom i društvenim normama pravila i ponašanja su se promijenila.

Neprihvatljivo je da nekoga gurnete, samo zato što vam se unosi u lice.

Kao što je i SADA glupo dozvoliti da vam se neko približi.

Pa, makar on bio i vaše unuče ili vaša baba. Evolutivna zaštita očuvanja prostora se teško ponovo stvara. Ali zato se nečovječnost i glupost katalitički umnožavaju.

Svaki oblik disanja stvara aerosol. Šta je aerosol?

To su fine, stabilne kapljice magle raspršene po prosturu. One za sebe lijepe čestice prašine, međusobno se sudaraju, postaju veće i na kraju padaju na zemlju (pod). Kijanjem ili kašljanjem izbacuju se i kapljice i aerosol. Domet aerosola je do 2 metra u trenutku izbacivanja iz usta.

Korona virus se UGLAVNOM prenosi od zaražene osobe na nezaraženu osobu kontaktom.

Taj kontakt može da bude vidljiv (poljubac, kašljanje, kijanje) ili nevidljiv – takođe kašljanje i kijanje, ali od osoba koje se ne vide, ali su bili par minuta tu, prije nego što ste došli u taj prostor. Zato CDC savjetuje 6 stopa ili 2 metra, piše portal Lepa i Srećna.

Nevjerovatno je kako je pragmatizam ta 2 metra pretvorio u generalne savjete od 1 metra, a ponašanje bez logike na 20, 30 cm. Ljudi se ljube, grle, rukuju. A opšti savjet je dat na slici niže.

I dok Kinezi i Korejanci spaljuju novac ili ga stavljaju u karantin dok virus ne izgubi vijabilnost, kod nas je na cijeni apsolutna nedisciplina .

A seks?

Kupovni seks 

Sadašnji način života je uzdrmao industriju seks radnica i radnika. Nema potrebe da navodim linkove, ali ono što jeste zabrinjavajuće je da svaka restrikcija pomjera granice onoga što zahtjevaju „mušterije“.

Tako da je za sada sigurnije gledati Pornhub koji je mnogima po svijetu dao povoljne uslove gledanja (Italija, USA) i koristiti alternativna sredstva u seksu, nego koristiti usluge „prodavačica ljubavi“.

Seks za jednu noć

Prilično zabrinuti „aktivisti“ stalno postavljaju pitanja brojnim agencijama koje uz CDC daju preporuke. Za sada je jedina preporuka – budite odgovorni. Ako ste bolesni ili imate sumnjive simptome izbjegavajte nove seksualne avanture. (Opet nije moja lična ptreporuka, već preporuka eksperata).

Seks stalnih parova u izolaciji 

Ako ste u izolaciji i zdravi, nema razloga da se ne upražnjava seks.

Seks stalnih parova bez izolacije 

Ako oba partnera rade ili bar jedan, postoji mogućnost inficiranja, pa time i prijenosa infekcije. Kako je po mišljenju eksperata COVID-19 bolest koja se ne prenosi seksom ne postoji ozbiljan rizik od razboljevanja, ali…

Ali obuhvata savjet izbjegavanja ljubljenja (ako ste zaraženi ili je partner(ka) zaražen), kao i zabranu oralno-analnog seksa, zbog, za sada samo SUMNJE, da se virus prenosi i fekalnim putem.

Definitivnog odgovora nema, baš kao što još nema ni definitivne potvrde da se neko inficirao preko zaraženih površina. A pravila prevencije oko površina i ruku su toliko puta ponavljana.

Da podsjetimo virus opstaje u zraku oko 3 sata, na podu 1-2 dana, na čeličnim povšinama do 9 dana. Perite ruke sapunom minimalno 20 sekundi. Dezinfikujte ruke ako niste u stanju da ih operete 70% etanolom. Varikina (0,1% nije za ruke, jer brzo oštećuje kožu) je dobra za pod. Kad god možete nosite rukavice, masku, vizir. Bolje spriječiti – nego liječiti.

Više pročitajte na OVOM linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije