Srčani udar: Ovo su rani simptomi

0
Radiosarajevo.ba
Srčani udar: Ovo su rani simptomi
Foto: Pixabay / Prevencija srčanog udara

Iako se misli da srčani udari nastaju iznenada, postoji mnogo znakova upozorenja koji unaprijed upućuju na tu zdravstvenu opasnost.

Istraživanje koje je npredstavljeno na godišnjem sastanku American Heart Association u Dallasu daje pregled najčešćih simptoma koji prethode srčanom udaru kod muškaraca.

Među njima je identificirano 5 specifičnih:

- bol u prsima
- vrtoglavica
- otežano disanje
- lupanje srca
- padanje u nesvijest

Za zdravije srce: Evo kada je najbolje trenirati

Za zdravije srce: Evo kada je najbolje trenirati

Istraživanje je istaknulo uobičajene simptome koji su prethodili srčanom udaru kod 567 muškaraca, u dobi od 35 do 65 godina.

Gotovo 80% simptoma javilo se između četiri sedmice i jedan sat prije srčanog zastoja.

Od onih koji su imali simptome, 56% je doživjelo bol u prsima, 13% otežano disanje, 4% vrtoglavicu, nesvjesticu ili lupanje srca.

Da li ste znali: Kako prepoznati "burnout"?

Da li ste znali: Kako prepoznati "burnout"?

Istraživanje je također otkrilo da je 53% imalo simptome prije srčanog zastoja.

Međutim, istraživanje ima neka važna ograničenja. Prvo, nalazi sugerišu da bi svaki srednjovječni muškarac s bolovima u prsima ili nedostatkom daha mogao imati srčani udar, ali to nije slučaj.

Istraživanje također nije uzelo u obzir učestalost simptoma među populacijom od interesa. Na primjer, od milion srednjovječnih muškaraca, koliko će ih osjetiti bol u prsima ili otežano disanje u mjesec dana? Čak i ako 50.000 muškaraca razvije simptome, koliko će ih nakon toga doživjeti srčani udar? Naravno, ne svih 50.000.

Čaša bijelog vina svaku večer? Evo šta to čini vašem tijelu

Čaša bijelog vina svaku večer? Evo šta to čini vašem tijelu

Uprkos tome, ono što rezultati sugeriraju jest da je bitno obratiti pažnju na simptome koji mogu prethoditi srčanom udaru i prije svega uvijek se posavjetovati sa doktorom u slučaju sumnjivih simptoma, prenosi Novi list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije