Čaša bijelog vina svaku večer? Evo šta to čini vašem tijelu

0
Radiosarajevo.ba
Čaša bijelog vina svaku večer? Evo šta to čini vašem tijelu

Količina alkohola koju konzumirate ima vrlo velik utjecaj na vaše zdravlje.
 
Alkohol, uključujući bijelo vino, može biti dio zdravog načina života ako ste ga već odlučili konzumirati. Prema Američkim prehrambenim smjernicama 2020-2025, odlučite li uključiti alkohol u svoju prehranu, njegova konzumacija trebala bi biti umjerena. Preporuka za umjerenu konzumaciju je do dva pića dnevno za muškarce i do najviše jednog pića za žene. No, šta se tačno podrazumijeva pod jednim pićem kad je riječ o bijelom vinu i što se događa vašem tijelu kad pijete bijelo vino svaku večer?, piše gloria.hr.

Pod jednim alkoholnim pićem podrazumijeva se 355 ml običnog piva (5% alkohola), 44 ml žestokih pića poput ruma ili votke (40% alkohola) ili 147 ml vina (12% alkohola). Odaberete li bijelo vino koje ima viši postotak alkohola od standardnih 12 posto, vaših će 147 ml biti više od jednog pića. Dakle, uvijek provjerite postotak alkohola kako biste znali koliko tačno pijete. I ne, ne možete "dopuštena pića" za svaki dan čuvati za subotu i onda ih konzumirati sva odjednom. U svakom slučaju, odlučite li piti svakodnevno, evo šta se događa u vašem tijelu.

Recept za posebno kuhano vino Jamieja Olivera koje će ugrijati i dušu i tijelo

Recept za posebno kuhano vino Jamieja Olivera koje će ugrijati i dušu i tijelo

Možda nećete dobro spavati

Uobičajena je predrasuda da alkohol može pomoći u lakšem 'uspavljivanju'. Naprotiv, alkohol može poremetiti normalan ritam spavanja i budnosti. Odlučite li svakodnevno piti bijelo vino, popijte svoju "dnevnu dozu" najmanje dva sata (ili više) prije nego što legnete u krevet kako vino ne bi utjecalo na kvalitetu vašeg sna.

Možete se udebljati

Čaša bijelog vina ili 147 ml sadrži u prosjeku oko 115 kalorija. Pijete li nekoliko čaša vina svaku večer, možete povećati dnevni unos kalorija za 300. Ako niste uravnotežili kalorije koje ste unijeli s nekoliko čaša vina (primjerice manjim kalorijskim unosom za ručak ili preskakanjem deserta), to može dovesti do toga da redovno unosite više kalorija nego što vam je potrebno, a to znači da ćete se s vremenom udebljati.

Može zaštititi vaše srce

Naučnici vjeruju da su tvari prisutne u bijelom vinu (tirozoli, kofeinska kiselina, šikiminska kiselina) zaslužne za zaštitni učinak bijelog vina na zdravlje srca. Ipak, na tu temu još nema dovoljno istraživanja pa je najbolje da, ako ste odlučili piti bijelo vino, činite to umjereno.

Crveno vino ili bijelo vino

Crveno vino se proizvodi od crnog grožđa čija je kožica također uključena u proces fermentacije, dok se bijelo vino obično radi od bijelog grožđa bez kožice u procesu fermentacije. Što se tiče nutritivne vrijednosti, oba vina su prilično slična: 147 ml crvenog vina (12% alkohola) sadrži oko 125 kalorija, 4 g ugljikohidrata te 3,1g alkohola po čaši, dok bijelo vino (12% alkohola) sadrži 112 kalorija, 5 g ugljikohidrata te 2,9 g alkohola po čaši.

Možda prekomjerno pijete, a da toga niste svjesni

Količina alkohola koju konzumirate ima vrlo velik utjecaj na vaše zdravlje. Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, prekomjernim pijenjem smatra se unos pet ili više pića u jednoj prilici za muškarce ili četiri i više pića u jednoj prilici za žene. Drugim riječima, ako se vaše večernje pijenje bijelog vina pretvorilo u to da na kraju ispijete cijelu bocu, to se smatra prekomjernim pijenjem, a ono povećava rizik za razvoj hroničnih bolesti kao što su hipertenzija, srčane bolesti, moždani udar bolesti jetre pa čak i neki oblici raka (poput raka dojke, jetre i debelog crijeva).

Čaša bijelog vina povremeno posve je neškodljiva za većinu ljudi, osim ako ljekar nije odredio drugačije. No, konzumiranje bijelog vina svaku večer lako se može pretvoriti u konzumiranje količine koja prelazi ono što nazivamo umjerena količina. To naposljetku može dovesti do raznih tegoba i zdravstvenih problema.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije