Spremite japanske vruće palačinke: Još su mekanije i sočnije
Ko bi pomislio da su Japanci pravi profesionalci kad je riječ o palačinkama?
Već pri pogledu kod takozvanih Hottokēki ide nam slina na usta. Japanske palačinke izgledaju poput američkih, ali su dvostruko deblje, a tijesto je trostruko mekše.
Sastojci za Hottokēki:
• 2 velika jaja
• ¾ šoljice mlijeka
• 1 kašikica ekstrakta vanilije
• 1 2/3 šoljice mlijeka
• 1 ¾ kašikice praška za pecivo
• 3 kašike šećera
Priprema:
Izmiksaj pjenasto jaja, mlijeko i ekstrakt vanilije u velikoj posudi. U drugoj posudi pomiješaj brašno, prašak za pecivo i šećer te potom umiješaj u tekuću smjesu.
Ostavi da smjesa za palačinke odstoji oko 15 minuta.
Stavi veliku tavu s malo ulja na srednjoj vatri na šporet. Ulij porciju tijesta (oko četvrtine tijesta) i čekaj dok ne počnu nastajati mjehurići. Onda su palačinke spremne za okretanje. Kad bude pržena i druga strana, onda palačinke posluži sa sirupom, voćem ili – tipično japanski – maslacem.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.