Sok od zove pravi je izbor za osvježenje ovog ljeta

Radiosarajevo.ba
Sok od zove pravi je izbor za osvježenje ovog ljeta
Foto: Pixabay / Sok od zove

Svi oni koji su odlučili od ovog ljeta krenuti sa zdravom prehranom, sigurno su odlučili dati prednost i domaćim sokovima. Ruža, drijen, malina i kupina spadaju u uži izbor naših domaćica, ali sigurno je zova omiljena biljka za izradu domaćeg soka.

Sastojci:

50 cvjetova zove

4 kesice limuntosa

2 limuna

5 l vode

5 kg šećera

Priprema:

1. Cvjetove zove brati na mjestima gdje nema saobraćaja. Lagano cvjetove oprati, staviti u dublju šerpu, dodati limuntos i narezani limun. Vodu prokuhati i preliti preko zove, poklopiti i ostaviti na hladnom mjestu 24 sata uz povremeno miješanje.

2. Nakon 24 sata kroz gazu procijediti i dodati šećer, miješati da se šećer rastopi.

3. Flaše dobro oprati i nasuti sok. Uzeti veću šerpu, na dno staviti kuhinjsku krpu i poredati flaše, ali da se međusobno ne dodiruju. Sipati hladnu vodu do 2/3 flaša i zagrijavati na laganoj vatri. Vrijeme pasterizacije računa se od momenta kada je voda uzavrela. Tada treba smanjiti temperaturu i lagano kuhati 30-ak minuta. Skloniti posudu sa šporeta i boce vaditi kada se voda ohladi, a potom posušiti i spremiti na hladno mjesto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije