Visokoobrazovane osobe konzumiraju više voća

Radiosarajevo.ba
Visokoobrazovane osobe konzumiraju više voća
Foto: Pixabay / Voće je nezaobilazno u ishrani

Europljanke jedu više voća od muškaraca, a ljudi s višim stupnjem obrazovanja jedu više voća od manje obrazovanih, prema studiji prehrambenih navika koje su proveli norveški naučnici.

Najviše voća jedu Europljani na jugu kontinenta, a Europljani na sjeveru jedu najviše povrća, pokazalo je istraživanje koje je vodila Tonje Holte Stea sa univerziteta Agder u Kristiansandu.

Prema rezultatima objavljenima u srijedu u obje su kategorije osobe s istoka Europe bile na dnu. Naučnici su proučavali podatke prikupljene u 2014. od 37.672 odraslih osoba iz 21 zemlje.

Među ispitanicima je bilo na primjer 2891 iz Njemačke, 1705 iz Austrije i 1460 iz Švicarske. Svako je odgovarao na pitanja o tome koliko konzumira voća ili povrća, uključujući salate. Krompiri nisu bili obuhvaćeni upitnikom, prenosi Hina.

Podaci nisu uzeli u obzir veličine porcija i naučnici ističu da nisu mogli utvrditi jesu li ispitanici konzumirali pet porcija voća i povrća dnevno koliko preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu PLOS ONE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije