Sočna štruca od limuna i maka: Jednostavan kolač koji se topi u ustima

1
Radiosarajevo.ba
Sočna štruca od limuna i maka: Jednostavan kolač koji se topi u ustima
Foto: Coolinarika / Ilustracija

Ponekad smo raspoloženi za kolače s puno kora i različitih krema, a ponekad su nam najdraži vrlo jednostavni kolači za koje je dovoljno u jednoj zdjeli pomiješati sve sastojke.

Ako imate dobar recept, kolači iz ove druge kategorije uopšte ne moraju zaostajati za onima iz prve, štaviše, mogu vas vrlo ugodno iznenaditi okusom i sočnošću.

Nama je takvo iznenađenje priredio jedan naoko sasvim jednostavan kolač od limuna i maka. Sve je išlo vrlo jednostavno, bez komplikovanja, a kad se dovoljno ohladio da se može rezati potpuno nas je raspametio: taj miris, taj okus, ta nevjerojatna sočnost. Ovaj se kolač zaista topi u ustima.

Đoković se rasplesao na Severininom koncertu: Popeo se na pozornicu i potpuno "ukrao" show

Đoković se rasplesao na Severininom koncertu: Popeo se na pozornicu i potpuno "ukrao" show

Poseban gušt daje mu glazura od šećera i limunovog soka, to je onaj dodatni "kick" limunskog okusa koji mu daje svježinu i čini ga još boljim. Svakako isprobajte!

Sastojci

  • 165 g brašna
  • 165 g maslaca
  • 90 g šećera
  • 70 ml mlijeka
  • 3 jaja
  • 1 vanilin šećer
  • 3 kašike maka
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 1/2 kašike sode bikarbone
  • korica jednog limuna
Za prste polizati: Donosimo recept za najsočnije čupavce koje ste ikad probali

Za prste polizati: Donosimo recept za najsočnije čupavce koje ste ikad probali

Glazura

  • 100 g šećera u prahu
  • sok jednog limuna

Priprema

Sve sastojke za kolač dobro izmiješajte pa ubacite u uski, visoki kalup obložen papirom za pečenje. 

Pecite oko pola sata na 180 stepeni.

Vrući kolač prelijte glazurom koju ćete dobiti miješanjem nevedenih sastojaka. To je to!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije