!/ Slovenci uvode novčanu penalizaciju za necijepljene? 'To bi bilo pravedno rješenje'

03. 12. 2021. u 19:43:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U Sloveniji, koja ovih dana bilježi pad epidemioloških trendova u pandemiji koronavirusa, ali ima i dalje vrlo opterećen zdravstveni sisitem, razmišljaju o svojevrsnoj novčanoj penalizaciji onih koji nisu cijepljeni, a završe u bolnici zbog COVID-19.

To je u razgovoru za Slovenski radio potvrdila Bojana Beović, glavna infektologinja u vladinom savjetu za epidemiju, te predsjednica Liječničke komore.

"Na jednoj su strani oni koji su bili odgovorni i cijepili se, a na drugoj oni koji se ne žele cijepiti, a unatoč tomu uživaju sve beneficije", kazala je Beović, dodavši da zato dolaze inicijative da necijepljeni koji završe u bolnici plate dodatnu participaciju, odnosno dio troškova svog liječenja.

Pravedno rješenje

"Mislim da bi participacija za necijepljene bila pravedno rješenje", kazala je Beović.

Ona se ne zalaže za uvođenje obveznog cijepljenja jer smatra da bi to imalo suprotan učinak i izazvalo javno protivljenje cijepljenju.

Obavezno cijepljenje u Sloveniji bi bilo moguće samo ako se o tome osigura opći društveni konsenzus, možda čak putem referenduma, navela je Beović.

'Vidimo svjetlo na kraju tunela'

Dodala je kako smatra da bi svojim zaposlenicima neki poslodavci trebali odrediti cijepljenost kao uvjet za rad, ali samo ako za to postoje zakonske mogućnosti.

Slovenska vlada donijela je prije dva mjeseca odluku o obveznom cijepljenju protiv COVID-19 za zaposlene u državnoj upravi, ali ju je, do konačne ocjene o tome je li to u skladu s ustavom, suspendirao Ustavni sud koji će ovih dana o tome donijeti konačni pravorijek.

Broj hospitaliziranih još nije počeo padati, ali se smatra da je dosegnuo vrhunac.

"Vidimo svjetlo na kraju tunela jer se čini da broj onih na intenzivnim odjelima neće prijeći 320, kako smo se bojali, ali je glavni problem nedostatak potrebnog kadra", kazao je u četvrtak za medije Robert Carotta, državni sekretar u ministarstvu zdravstva, zadužen za koordinaciju rada bolnica.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (4)