Slatko društvo: Četiri razloga zašto je dobro udomiti mačku

3
Radiosarajevo.ba
Slatko društvo: Četiri razloga zašto je dobro udomiti mačku
Foto: Pexels / Mačka

Razmišljate li o ljubimcu, radije udomite životinju i tako joj uljepšajte život.

Oni koji u kući ili stanu imaju mačku, znaju koliko ona može biti slatka – sve dok je sterilizirana i kastrirana. Mogla bi vas nasmijavati, tražiti trenutak pažnje ili se nježno smjestiti uz vas. 

Zbog svega što su proživjele dok su bile na ulici, neke mogu imati problema s ophođenjem prema ljudima ili sa zdravljem, no tada uvijek treba razgovarati s radnikom iz azila i veterinarom.

Saša Magazinović: Protivljenje rezoluciji o genocidu u Srebrenici je anticivilizacijski čin

Saša Magazinović: Protivljenje rezoluciji o genocidu u Srebrenici je anticivilizacijski čin

Jako je važno znati da će joj tada vjerovatno trebati dodatna veterinarska briga, duže vrijeme prilagodbe, puno pažnje i ljubavi. Stoga, odlučite li udomiti mačku, razmislite imate li dovoljno vremena za adekvatnu brigu o njoj.

Pritom će starije mačke vjerovatno biti samostalnije te će zahtijevati nešto manje brige naspram mačića. Nakon što ste se posavjetovali sa stručnjacima, dajte joj vremena da se prilagodi i zbliži s vama. Možda će vam upravo ta udomljena mačka uljepšati život i postati vjerni pratitelj.

Evo nekoliko razloga zašto udomiti mačaku:

Može vam se poboljšati zdravlje

Više je istraživanja pokazalo da život s ljubimcem ljude usrećuje, smanjuje osjećaj usamljenosti, tjeskobe ili stresa. Mačke pružaju – slikovito rečeno – tihu prisutnost jer uglavnom nisu glasne, a imamo osjećaj da je neko uz nas.

Mačka

Jedna studija iz 2008. godine otkrila je da predenje može pomoći u snižavanju krvnog pritiska te umiriti čovjeka što donosi brojne prednosti. Uglavnom, uz mačku niste sami! Posebno je to važno samcima i/ili starijima kojima nažalost često nedostaje društva, a nisu u mogućnosti dugo šetati. Mačka je tada sjajna opcija.

Savršene su cimerice

Živite li u manjem prostoru, možda je maca pravi izbor. Naravno, potreban joj je njen kutak i adekvatna briga, no mačke su obično uredne te je mala vjerovatnoća da će trčkarati po kući i stvarati nered. Samostalne su, uglavnom su nježne i zaigrane, no neke su i mirne. Većina mačaka isprva je oprezna kad su u pitanju nepoznati ljudi, no vole vlasnike i njihovu prisutnost. Premda mnoge više vole spavanje.

Pas dva mjeseca čuvao tijelo vlasnika koji je poginuo na Stjenovitim planinama, spasioci u čudu

Pas dva mjeseca čuvao tijelo vlasnika koji je poginuo na Stjenovitim planinama, spasioci u čudu

Odvraćaju parazite

Mačke bi mogle spriječiti širenje parazitau tvom stanu ili kući, a ako se suočite slučajno s miševima ili insektima, velike su šanse da ćete ih uloviti! Možda je to razlog više za razmišljanje o novom ljubimcu, piše Žena.hr.

Zauvijek ćete promijeniti život jedne mačke

Vaš se život dolaskom novog ljubimca vjerovatno neće promijeniti iz korijena, no za tu životinju sve će se promijeniti. S ulice ili skloništa doći će u topli dom i nakon dana prilagodbe, vratit će vam četverostruko. Zato, ako možete, radije udomite ljubimca. A udomite li ga, pružite mu dovoljno brige i ljubavi – i dobro promislite o toj odluci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije