Slastica koja će vas vratiti u djetinjstvo: Napravite kolač 'medeno srce' s pekmezom
Medeno srce s pekmezom je mekan i sočan (a i jednostavan i jeftin) kolač koji će vas vratiti u trenutke djetinjstva. Slastica je to predivnog okusa, a ovaj recept 'po starinski' učinit će da omiljeno 'medeno srce' bude i bolje nego kupovno.
Sastojci:
- 2 čaše šećera
- 2 čaše mlijeka (najbolje s 2,8% masti)
- 2 čaše brašna
- 2 kašike kakaa
- 1 kesica sode bikarbone
- pola kesice cimeta
- pola čaše ulja
- 6 kašika pekmeza
- orasi ili čokolada.
Priprema:
Umutite sve sastojke (šećer, mlijeko, brašno, cimet, sodu bikarbonu, ulje i pekmez); najlakše je da sastojke mjerite čašom od jogurta.
Smjesu stavite u pleh, ili blago nauljen ili stavite papir za pečenje. Zagrijte rernu i ubacite pleh. Pecite oko pola sata na 220 stepeni (200, ako je rerna na vrući zrak). Pred kraj pečenja, izvadite pleh i kolač pospite orasima ili čokoladom, ili premažite pekmezom. Po želji, ako baš želite da slastica bude poput pravog 'medenog srca', na vrućoj pari možete otopiti i 200 grama čokolade - dodati malo ulja, i prelijte preko kolača.
Novinarka Mirza Vranj traži pomoć: Nakon reakcije na antibiotike vraćaju je kući, a stanje sve gore
Kolač vratite u rernu, koju ste prethodno isključili. Ostavite ga unutra jedno 5 minuta dok se smjesa ne sjedini sa prelivom, tj. dok se ne napravi "pokorica".
To je to. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.